Weekendweer: zo koud wordt het weekend

01 december 2022, 11:33

Er wordt een vrij koud weekend verwacht. Foto: Willem van Nunen

Het eerste weekend van deze december verloopt licht winters. Mede door een noordoostenwind ligt de gevoelstemperatuur enkele graden onder nul. Hoe koud het precies wordt en of er ook sneeuw wordt verwacht lees je in deze verwachting.

Met een meest matige oosten- tot noordoostenwind wordt koude lucht aangevoerd. De temperatuur loopt op deze donderdag nog op naar 2 graden in de Hoge Venen en naar 7 in Vlaanderen. Daarbij is het droog en vooral in het westen schijnt de zon.

Vrijdag overheerst de bewolking en ten zuiden van Samber en Maas kan wat lichte (winterse) neerslag vallen. Het is al vrij koud met maxima in Vlaanderen tot 3-4 graden. In Hoog-België blijft het kwik steken bij waarden rond het vriespunt. De details voor het weer vandaag en morgen lees je in het uitgebreide weerbericht van België.

Koud weekend

De winterjas is op beide weekenddagen aan te raden, want zowel zaterdag als zondag staat een koude oosten- tot noordoostenwind. Boven land is de wind zwak tot matig, aan zee waait het soms vrij krachtig, windkracht 5. Het wordt maximaal 2 of 3 graden, maar in de Hoge Venen blijft het de hele dag vriezen met maxima rond of iets onder nul.

Voor het gevoel is het vele malen kouder, want de gevoelstemperatuur ligt het hele weekend onder nul. In de avond, nacht en vroege ochtend wijst de thermometer ook waarden onder nul aan.

Aanhoudend vrij koud decemberweer

Na het weekend blijft de bewolking overheersen. Voor de zon is weinig ruimte en uit die bewolking valt af en toe wat neerslag. Naast ‘gewoon’ regen kan dit soms ook smeltende sneeuw zijn, zeker in Hoog-België. In de nachten daalt het kwik naar waarden rond het vriespunt, overdag is het maximaal 4 of 5 graden.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht