Weekendweer: zeer onstuimige zaterdag

11 maart 2021, 17:05

Komend weekend is het nat en staat er veel wind. Op zaterdag valt meer regen en waait het harder dan zondag. De middagtemperatuur ligt daarbij rond de gemiddelde waarde voor half maart. Ook deze namiddag en morgen is het flink onstuimig.  

Deze namiddag zijn er felle buien en komen er (zeer) zware windstoten voor. In de loop van de namiddag neemt de wind wat af. Ook morgen is weer kans op zware windstoten en buien met onweer en hagel. Lees alle details in het meest uitgebreide weerbericht van België. 

Zaterdag eerst regen dan buien

Zaterdag trekt in de voormiddag een regengebied van west naar oost over het land. Hieruit valt circa twee uur lang regen en kan het soms fel regenen. Later in de ochtend klaart het vanaf het westen even op, maar volgen al snel weer buien. Zaterdagmiddag trekken felle buien in hoog tempo over het land. Hierbij is kans op hagel, onweer en ook weer zware windstoten tot 90 km/uur. Tussen de buien door schijnt kort de zon en wordt het 5 graden in de Ardennen en 8 tot 10 graden elders. De zuidwestenwind is aan zee krachtig tot hard (6-7 Bft.). Landinwaarts waait het (vrij) krachtig. 

In de nacht naar zondag trekt een neerslaggebied over het land. De temperatuur ligt hierbij in Vlaanderen rond een graad of 5 en er valt gewoon regen. In de Ardennen is het een aantal graden kouder en valt de neerslag op veel plaatsen als (smeltende) sneeuw.

Op zondag staan opnieuw buien op het programma. Wel zijn de buien minder fel dan zaterdag en is er wat meer ruimte voor de zon. De wind is ook weer aanwezig en waait uit het westen tot noordwesten. Landinwaarts waait het matig, aan zee (vrij) krachtig (5-6 Bft.). Het wordt 5-9 graden.

Volgende week koude nachten

Na het weekend blijft het licht wisselvallig met zeker maandag nog een flink aantal buien. Daarna wordt het rustiger met vaker zon. De wind zit in de noordhoek en voert relatief koude lucht aan. In de zon wordt het overdag 5-10 graden, ’s nachts komt het landinwaarts regionaal tot lichte vorst.

Foto: Ton Wesselius

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook