Weekverwachting: steeds vaker lenteachtig!

11 maart 2024, 12:35

Weekverwachting
Bloeiende bloesem in de lente. Foto: Ralph Valkenier

Maandag was een totaal verregende dag op veel plaatsen, maar er zit een weersverbetering aan te komen. Vooral vanaf woensdag wordt het droog met steeds meer ruimte voor de zon. Daarbij wordt het warmer: donderdag zijn temperaturen tot 18 graden mogelijk.

Het is deze maandag namiddag eerst nog grijs en nat met vooral in het noorden en oosten lange tijd regen. Komende nacht blijft het bewolkt en regionaal regenachtig. Alle details over het weer van vandaag, vanavond en komende nacht zie je in ons uitgebreide weerbericht.

Dinsdag enige tijd droger

Dinsdagochtend trekt de regen zeer langzaam oostwaarts weg, maar in de Ardennen blijft het nog tot begin van de middag nat. De temperatuur blijft daar achter met een graad of 7. Uiteindelijk wordt het 's middags overal een tijdje droog met lokaal wat zon. Vanaf de namiddag trekt een nieuw gebied met regen van west naar oost over België. Er waait een zwakke tot matige westenwind en daarbij stijgt de temperatuur naar 9 tot 11 graden in het centrum en noorden van ons land.

Flink zachter vanaf woensdag

Woensdagochtend valt nog een enkele bui, maar al snel wordt het overal droog. Tijdens de middaguren komt de zon vanuit het zuidwesten vaker tevoorschijn. Vervolgens wordt het best lekker voorjaarsweer in grote delen van ons land. Met een matige zuidwestenwind stijgt de temperatuur naar 11 graden in de Ardennen tot lokaal 15 graden in het noorden en centrum van ons land. In de zon en uit de wind wordt het dan lekker weer voor een mooie wandeling.

Donderdag wordt waarschijnlijk de warmste dag van deze week. Het is dan regionaal volop lenteweer: de zon schijnt van tijd tot tijd flink en met een naar zuid draaiende wind komt het kwik ruim boven normaal uit. In Limburg en de Kempen kan het dan 18 graden worden. Langs de kust en op de toppen van de Hoge Venen ligt de temperatuur op maximaal een graad of 14. Zeker uit de wind en in de zon zal het heerlijk weer zijn voor een mooie wandeling of om een terrasje te pakken.

Zacht met enkele buien

Verregende dagen zoals maandag zitten er de rest van deze week zeker niet meer in, maar de buienkans wordt vanaf vrijdag wel groter. Bij een actieve bui kan vooral komend weekend lokaal ook onweer voorkomen. Het blijft voorlopig behoorlijk zacht voor half maart met maxima tussen 12 en 17 graden, afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn. Ook de nachten verlopen verre van koud.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht