Weekendweer: er staat een warm weekend op het programma!

11 mei 2023, 14:00

Heerlijk wandelweer de komende week. Foto: Ton Wesselius

Zowel zaterdag als zondag hebben we in ons land te maken met relatief warme lucht. In het binnenland halen de maxima vaak waarden van 20 tot 22 graden en plaatselijk nog een graadje hoger, daarmee ligt de temperatuur vrij ruim boven het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Welke dag mogen we daarbij het fraaiste weerbeeld verwachten?

Vrij zonnige zaterdag

Zaterdag lijkt een overwegend droge dag te worden met de meeste zonneschijn. Van tijd tot tijd zal het weerbeeld zeker in het westen en noorden dan zelfs vrij zonnig zijn en daarmee hebben we de mooiste dag dit weekend te pakken. Misschien dat op de Hoge Venen of in de warme Kempen een lokale bui ontstaan tegen de avond, maar dat zal echt lokaal van aard zijn. De meeste regio's houden het droog.

Daarbij schommelt de middagtemperatuur rond 20 graden in het centrum en noorden van het land. In de Kempen kan het lokaal zelfs 22-23 graden worden. Iets frisser blijft het aan zee en op de toppen van de Ardennen met daar 16 tot 19 graden. Er waait een meest matige noordoostelijke wind.

Meer buien op Moederdag

Zondag begint ook nog droog met flinke zonnige perioden. In de middag ontstaan dan wel meer stapelwolken en vanaf de namiddag komen zeker landinwaarts enkele felle regen- of onweersbuien tot ontwikkeling. Vooral op de Hoge Venen en langs de grens met Nederland is dan plaatselijk flink wat neerslag mogelijk. Misschien dat op een enkele plek zelfs even wateroverlast voorkomt.

Het blijft echter onverminderd warm met maxima tussen 18 en 22 graden. De wind draait wat meer naar een noordelijke richting en zorgt aan zee later wel voor enige verkoeling.

Na het weekend zet die afkoeling door. Er blijven enkele buien vallen en vooral vanaf dinsdag gaan de temperatuur gevoelig naar beneden. Overdag moeten we het dan doen met maxima van slechts 11 tot 16 graden en ook de nachten worden fris. Voor het uitgebreide weer op de korte termijn lees je het meest uitgebreide weerbericht van België!

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht