Meteovista
Meteovista

  Komende dagen een felle zon

  Aangemaakt: 11 jun 2020, 07:12 uur

  We hebben een hoge zonkracht de komende dagen en daarmee ook een grotere kans op verbranding. Ook met een half uurtje zon kan een onbeschermde huid al verbranden. Zaterdag is het zonlicht het felst met een UV-index van ruim 7. Zondag zijn er meer wolkenvelden en blijft het tijdens opklaringen zonkracht 7. Ook dan ligt verbranding op de loer.

  De temperatuur gaat nu flink omhoog. Vanmiddag is het warm, maar komende dagen wordt het met 22 tot 28 graden op grote schaal zomers. Met het stijgen van de temperatuur zullen meer mensen buiten zitten en zich ook insmeren tegen de zon. Dat is maar goed ook, want de zon wordt komende dagen feller.

  Zonkracht ruim 7

  Vanmiddag is de UV-index 6,8 tot 7,0. Deze waarden heb je in de volle zon en door bewolking zal de zonkracht lager uitvallen. De komende dagen wordt het zonlicht nog wat feller en zaterdag is de UV-index 7,1 in het noorden tot 7,5 in de Ardennen. De zonkracht varieert sterk bij een afwisseling van zon en stapelwolken. Met de zon achter de wolken is het zonkracht 3 à 4 en zodra de zon weer doorbreekt is het opeens zonkracht 7. Bij deze hoge zonkracht kan een onbeschermde huid al met een kwartier zon verbranden, maar de roodkleuring zie je meestal pas na een paar uur. Dus ook op een dag met wolkenvelden en korte felle opklaringen kun je snel verbranden.

  De zon schijnt de komende dagen flink en het gebruik van zonnebrandcrème is dan aan te raden. Vrijdag en zaterdag kunnen later op de dag ook onweersbuien ontstaan. Zondag is er meer bewolking en komen de hele dag ook buien voor. Ook dan is het zonkracht 7 en worden opklaringen verwacht. Wacht dus niet met insmeren totdat de zon doorbreekt, je bent zomaar te laat.

  Foto: ANP

  Door: Matthijs van der Linden