Meteovista
Meteovista
  IMG_0918

  Wintersportseizoen voorbij

  Aangemaakt: 12 mrt 2020, 12:20 uur

  Door het coronavirus is het wintersportseizoen tot een abrupt einde gekomen. Een vakantie in de sneeuw is natuurlijk fijn, maar veiligheid is nog veel belangrijker. Hieronder staat nog het oorspronkelijke bericht van donderdag 12 maart.

  Morgen wordt het tijdelijk kouder en valt ook weer een aantal centimeter verse sneeuw. Vanaf het weekend wordt voorlopig geen verse sneeuw meer verwacht en is het droog, rustig en overwegend zonnig weer. Het wintersportseizoen loopt langzaam op zijn eind en de steeds sterker wordende maartzon doet haar werk. 

  Op deze donderdag is het overal zonnig. Het is zeer zacht met hoge temperaturen van 15 tot 20 graden en lokaal kan het in de dalen zelfs nog warmer worden. Voor zonliefhebbers een prima dag, maar de sneeuwkwaliteit gaat met dergelijke temperaturen hard achteruit en dalafdalingen worden moeilijk. Zit je in de (hogergelegen) skigebieden dan is vroeg de piste op het beste. Het is overigens niet onverstandig om zonnebrand te gebruiken, want de zon heeft al behoorlijk wat kracht en boven de sneeuw ligt verbranding op de loer.

  Morgen kouder met sneeuw

  In de Franse Alpen en later ook in Zwitserland neemt geleidelijk de bewolking toe en vanavond gaat het in de Franse Alpen sneeuwen. Er kan dan zo’n 5 centimeter vallen.

  Morgen trekt een neerslaggebied over de Alpen en gaat de temperatuur overal fors omlaag. Op de meeste plaatsen wordt het ongeveer 10 graden kouder dan vandaag en ook de sneeuwgrens daalt van zo’n 1700 meter naar ongeveer 700 tot 1000 meter. In de dalen valt eerst regen, maar geleidelijk wordt het sneeuw en in totaal wordt 5 tot 15, lokaal 20 centimeter verse sneeuw verwacht. Dat is goed nieuws voor de wintersporters.

  Lente op komst

  Het lijkt erop dat het voorlopig de laatste sneeuwval van het seizoen is, want hogedrukgebieden gaan vanaf het weekend het weerbeeld bepalen. Zaterdag is er een mix van wolkenvelden en zonneschijn, maar zondag is het zonovergoten. Ook volgende week schijnt de zon flink, maar in de dalen is ook kans op laaghangende bewolking. Hoe hoger je komt, hoe zonniger het is en dat is een teken dat de lente op komst is. De temperatuur wordt geleidelijk hoger en de vorstgrens stijgt tot boven 2000 meter. In de dalen stijgt het kwik naar waarden rond en later boven de 15 graden. De hogergelegen skigebieden blijven nog wel open, de lagergelegen gebieden zullen steeds meer sluiten.

  Lees de verwachting voor Europa.

  Foto: Snowplanners

  Door: Rico Schröder