Zo goed zijn de Perseïden te zien

12 augustus 2022, 09:44

Vallende sterren Perseïden. Foto: AS / Rita Priemer

Komende nacht is het hoogtepunt van de meteorenzwerm Perseïden. Het beste moment om de Perseïden waar te nemen is om 4:45 uur. In dit artikel vertellen we je hoe goed ze te zien zijn en geven we enkele kijktips.

Zoals altijd in augustus passeert de meteorenzwerm Perseïden de aarde. Dit levert meerdere nachten met vallende sterren op, maar komende nacht is daarvan de pieknacht. De omstandigheden zijn echter niet ideaal in onze omgeving en er zijn ieder uur slechts 10 tot 18 meteroren te zien. Eén van de slechte omstandigheden is dat de maan vol is en voor 100% verlicht. Het is daardoor een flinke stoorzender. Door de volle maan zijn dit jaar alleen de helderste meteoren zichtbaar.

Het is jammer dat het aantal vallende sterren dit jaar in onze omgeving niet groot is, want het weer werkt wel mee. De nachten zijn namelijk helder en het is heerlijk weer om buiten te zijn om ze te spotten. De kijkrichting is naar het oosten tot noordoosten en ze verschijnen op een hoogte van 67 graden. Daarbij moet je je bedenken dat 90 graden recht boven je is.

Heldere hemel bij aangename temperaturen

Het weerbeeld laat een heldere hemel zien en de maan is vol. De maan komt om 22:16 uur op in het oosten- tot zuidoosten en gaat om 7:41 uur onder in het westen- tot zuidwesten. De vallende meteorenzwerm van de Perseïden zijn dus in de nacht te zien met de maan in de rug.

De temperatuur daalt vanavond geleidelijk en om 23:00 uur is het nog op veel plaatsen warm met 20 tot 23 graden. Om 2:00 uur is het 17 tot 21 graden en om 5:00 uur is het afgekoeld naar 14 tot 20 graden met steeds de laagste temperaturen in het oosten en de hoogste in het westen. In stedelijke gebieden kan het nog wat warmer blijven.

Vallende sterren van de Perseïden. Beeld AS / DHoffmannPhotography
Vallende sterren van de Perseïden. Beeld AS / DHoffmannPhotography

Waar kan je het best kijken

Hoe donkerder de omgeving, hoe beter, maar dat gaat natuurlijk lastig met de heldere volle maan aan de hemel. Je kan vallende sterren gewoon spotten vanuit je achtertuin, maar als je een donker plekje opzoekt buiten de stad zie je wellicht meer. Om de Perseïden te spotten moet je richting het noordoosten kijken en de beste periode is tussen 2:00 en 5:00 uur. Gedurende de nacht verplaatst het punt waaruit de Perseïden komen (de radiant) zich van een hoogte van 47 naar 69 graden.

Ook de komende nachten zijn nog vallende sterren van de Perseïden te zien, maar het worden er elke nacht wel (nog) minder.

Lees nog meer tips om vallende sterren te zien

Wat zijn vallende sterren

Vallende sterren of meteoroïden zijn hele kleine stukjes ruimtepuin die onze dampkring binnendringen. Zodra dat gebeurt gaan deze steentjes gloeien en dat zie je als een lichtspoor. Dit lichtspoor wordt een meteoor genoemd. Wist je dat meteoren helemaal niet branden als ze door onze atmosfeer zoeven.

Bron: hemel.waarnemen.com

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog