Veel vallende sterren door meteorenzwerm Perseïden

12 augustus 2023, 07:40

Astronomie
De weersomstandigheden zien er goed uit komende dagen om sterren te kijken! Foto: Marcel Renou

De meteorenzwerm Perseïden piekt in de nacht van zaterdag op zondag. Zaterdag is eerst nog kans op enkele buien, maar in de loop van de dag wordt het droger met meer opklaringen. Ook in de nacht naar zondag lijken opklaringen waarschijnlijk, waardoor de vallende sterren goed zichtbaar zullen zijn.

Het is alweer een hele tijd geleden dat er een gunstige sterrenregen op het programma stond. De meteorenzwerm Boötiden in januari was de laatste grote kans om veel vallende sterren te zien, maar bewolking gooide toen roet in het eten. Tijdens de Perseïden ziet het weerbeeld er een stuk beter uit.

De weersomstandigheden zijn zaterdagochtend nog allesbehalve ideaal, want er trekt regen over ons land en het is daarbij dus ook bewolkt. Toch is er goed nieuws, want in de loop van de ochtend wordt het vanuit het zuidwesten al droger met steeds bredere opklaringen. 

Ook in de avonduren en in de nacht is er een mix van wolken en opklaringen, wat positief is voor het spotten van vallende sterren. De wolken die aanwezig zijn bestaan waarschijnlijk voornamelijk uit sluierbewolking, waardoor de nachtelijke hemel nog door het dunne wolkendek zichtbaar is. De maan is deze keer ook geen grote stoorzender en is voor ongeveer 10% verlicht.

Meeste vallende sterren in de nacht

Als je het spektakel wil aanschouwen, moet je er wel laat voor opblijven óf juist vroeg opstaan. De piek ligt op zondag 13 augustus 04:00 uur. Op dat moment zijn er wel 44 vallende sterren per uur te zien! Als je in oostelijke of noordoostelijke richting kijkt, heb je de grootste kans om een vallende ster te spotten.

Niet alleen tijdens de pieknacht, maar ook een aantal nachten daaromheen zijn er meer vallende sterren dan normaal te zien. Mocht je dus geen tijd hebben in de nacht van zaterdag op zondag, kies dan vooral een andere nacht uit om met je fotocamera op sterrenjacht te gaan. Het weerbeeld ziet er namelijk ook de dagen na zaterdag vrij gunstig uit met een mix van wolken en brede opklaringen. Er volgen dus genoeg momenten om van deze meteorenzwerm te kunnen genieten.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht