Is de meteorenzwerm Geminiden te zien?

13 december 2021, 08:25

Astronomie
Adobe-Stock-Jesus-vallende-sterren-lyriden-goed-te-zien-aan-heldere-hemel-verkleind-e1587138313977

Het is weer de tijd van de meteorenzwerm Geminiden. Komende nacht is de pieknacht van dé meteorenzwerm van het jaar. Er vallen aan de zuidwestelijke hemel maar liefst 90 tot 105 sterren per uur. Het weerbeeld gooit echter roet in het eten, want de bewolking overheerst vannacht en bovendien valt wat regen.

De meteoren van de Geminiden zijn gemiddeld snel, gelig van kleur, vaak helder met korte sporen. De naam Geminiden komt van het sterrenbeeld Gemini, beter bekend als het sterrenbeeld Tweelingen. De meteoren van de Geminiden lijken uit dit sterrenbeeld te komen.

De bewolking overheerst op de deze maandag en daar komt vanavond en vannacht weinig verandering in. Vanuit het westen nadert een regengebied en dat passeert komende nacht ons land. De piek van de vallende sterren is juist vannacht om 3:45 uur, maar door de vele wolken en de regen is de kans klein dat je vallende sterren spot.

Regionaal enkele opklaringen nacht naar woensdag

Over het algemeen zijn meteoren van een zwerm niet alleen op de dag van het maximum zichtbaar, maar ook de dagen ervoor en erna. De meteorenzwerm van de Geminiden is echter heel scherp gepiekt, want de zwerm duurt niet langer dan een dag. In de nacht naar woensdag is nog slechts een kwart van alle vallende sterren per uur zichtbaar. Met geluk kan je er dan 29 per uur spotten.

Geluk heb je zeker nodig, want het lijkt in de nacht naar woensdag regionaal wat te kunnen opklaren. De kijkhoogte is 57 graden aan de zuidwestelijke hemel. Om je een idee te geven, 90 graden is recht boven je hoofd.

Ook in de nacht naar donderdag zijn er nog een aantal vallende sterren van de Geminiden te zien, maar het aantal per uur neemt snel af. De kijkrichting verschuift naar het westen en boven ons land zijn ook enkele opklaringen te verwachten. Lees onze uitgebreide weersverwachting en weet of het in de nachten opklaart.

Volgende kans begin januari

De volgende kans op het zien van vallende sterren is begin januari. In de nacht van dinsdag 4 januari is de piek van de Boötiden. Deze hebben lange sporen, zijn zwak en enigszins blauwachtig van kleur. De omstandigheden zijn al op voorhand slecht, want de piek is bij ons pas 5 uur na het maximum zichtbaar. Daardoor zijn er ‘slechts’ 23-34 vallende sterren per uur zichtbaar. Toch leent het de moeite om te kijken. Nu maar hopen dat bewolking niet opnieuw roet in het eten gooit.

Foto: AdobeStock/Jesus

Author Image

Rico Schröder

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht