Meteorenzwerm Geminiden in aantocht!

13 december 2023, 16:30

Astronomie
Vallende-sterren-EPA-ANP-46994603-e1565359794711

De meteorenzwerm 'Geminiden' is weer onderweg! Het piekmoment wordt donderdagavond boven België verwacht: dan kun je bij helder weer wel 65 tot 70 vallende sterren per uur zien. Dat komt neer op iets meer dan één per minuut! Of er opklaringen zijn lees je hieronder.

Het grote aantal vallende sterren maakt de Geminiden één van de bekendste meteorenzwermen van het jaar. Half december is het ieder jaar raak, net als de Perseïden die standaard half augustus verschijnen. Niet alleen boven ons land zijn deze zwermen mooi te volgen, maar ook elders in Europa kun je hiervan genieten. De Geminiden pieken dit jaar donderdag 14 december rond 17.00 uur. Omdat het bij ons dan nog schemert, is het beste moment om te kijken in de loop van donderdagavond. Maar ook eerder zijn er al de nodige te zien.

Meeste duisternis in Hoge Venen

De meeste vallende sterren van deze zwermen zijn relatief klein en zwak qua felheid. Dit betekent dat je het best naar een donkere locatie kunt om naar de heldere hemel te kijken. In stedelijke gebieden, zeker rondom Antwerpen, Brussel, Brugge en Luik, zal je minimaal 50 tot 60% van het aantal vallende sterren sowieso missen omdat deze niet zichtbaar zijn door de hoeveelheid stadslicht.

Met een beetje geluk kun je vallende sterren zien. Foto: Wouter van Bernebeek
Met een beetje geluk kun je vallende sterren zien. Foto: Wouter van Bernebeek

Het noorden van Nederland is bij uitstek de regio binnen de Benelux voor een nachtje sterren kijken, maar dat is natuurlijk wel ver weg. Binnen onze landsgrenzen zijn er geen gebieden die meer duisternis bieden dan daar, al komen de toppen van de Hoge Venen wel een beetje daarbij in de buurt. Dat is de beste regio voor het spotten van vallende sterren. Ook het noorden van Frankrijk biedt trouwens genoeg opties.

Gunstig of ongunstig weer?

Maar dan nu de belangrijkste vraag: werkt het weer dit jaar wel mee? Zowel in de nacht van woensdag naar donderdag (40-50 sterren per uur) als de nacht naar vrijdag (maximaal 70 sterren per uur) zijn gunstige momenten voor de Geminiden. Bij beide situaties lijkt het weer echter flink roet in het eten te gooien. We hebben namelijk te maken met een omvangrijk gebied met bewolking en buien en houden daar nog tot vrijdagochtend mee te maken.

Is het dan helemaal kansloos? Dat ook weer niet! In de nacht naar donderdag zijn vooral in het noordwesten en boven Vlaanderen enkele opklaringen mogelijk, al zijn die wel kortdurend. Je moet dus een beetje geluk hebben om enkele vallende sterren te spotten. Donderdagavond maakt Limburg kans op wat opklaringen; in de nacht naar vrijdag verschijnt vanuit het noordwesten een groter gebied met opklaringen. Die laatste zone komt waarschijnlijk net te laat bij onze westkust aan, maar bij een iets vroegere timing kunnen we aan zee alsnog even mooi zicht krijgen op de Geminiden.

Wouter van Bernebeek

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog