Zonnig in de Alpen, weersverandering eind van de week

13 februari 2023, 12:50

Wintersport
Foto: Wilfred Janssen

De eerste helft van deze week is het droog en zonnig in de Alpen. Daarbij dooit het in de dorpen overdag op de meeste plaatsen flink. Geleidelijk verschijnt meer bewolking en vooral op vrijdag en zaterdag wordt neerslag verwacht. In dit wintersportweerbericht lees je wat dit voor jouw wintersportvakantie betekent.

Vandaag is het zonovergoten in de hele Alpenregio en morgen zal dit ook zo zijn. Woensdag komen in de Franse Alpen al wat meer wolken voor en donderdag is dit ook elders het geval. Deze twee dagen verlopen nog wel droog en op de meeste plaatsen zal de zon nog regelmatig te zien zijn.

Flinke dooi overdag

In de middag dooit het komende dagen tot op grote hoogte. Zelfs in het hooggelegen Val Thorens komt het kwik een paar uur boven nul. In skidorpen in Oostenrijk op zo’n 1400 meter hoogte, zoals Sölden en Lech, loopt de temperatuur dagelijks zelfs op tot zo’n +9 graden. De lucht is droog, waardoor de sneeuw op noordhellingen amper smelt. Op de zonnige zuidhellingen gaan de pistes wel in de loop van de dag achteruit. ’s Nachts vriest het overal, waardoor de pistes weer geprepareerd kunnen worden.

Neerslag in Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk

Voor vrijdag en zaterdag staat neerslag op het programma. In de Franse Alpen blijft het nagenoeg droog. Het meeste valt in de oostelijke delen van Zwitserland, de noordelijke helft van Oostenrijk en de aangrenzende regio’s van de Duitse Alpen.

De lucht is vrij zacht, waardoor in de dalen voornamelijk regen valt. Boven 1500 meter valt vrijwel alles als sneeuw. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend daalt de sneeuwgrens naar waarden tussen 1000 en 1400 meter. In de loop van zaterdag wordt het overwegend droog, waardoor de overlast voor mensen die zaterdag naar de Alpen reizen, of juist aan de terugreis beginnen, waarschijnlijk meevalt.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht