Weekverwachting: het weer gaat deze week alle kanten op

13 maart 2023, 11:30

Het is vaak regenachtig deze week. Foto: Adobe Stock / pbombaert

Van zeer zachte temperaturen tot winterse buien met kans op een graadje vorst. We gaan deze week weer alle kanten op met het weer. Hoe dat precies in detail verloopt lees je in deze weekverwachting.

Zacht en onstuimig

Een zuidwestenwind voert vandaag zeer zachte lucht naar ons land. In het centrum van het land kan de temperatuur zelfs oplopen naar ruim 17 graden. Echt aangenaam is het niet, want het is flink onstuimig. Er staat een vrij krachtige tot aan zee harde zuidwestenwind, 5-7 Bft. Daarnaast is in bijna heel het land kans op rukwinden tot 75 km/uur.

Winterse buien op komst?

Zo hard als de temperatuur vandaag omhoog schoot, zo snel gaat die op dinsdag ook weer naar beneden. De maximumtemperatuur komt uit tussen 6 en 8 graden in Laag-België. In de Ardennen wordt het slechts een graad of 3. Dinsdagochtend regent het op uitgebreide schaal bij een stevige wind uit westelijke richtingen. In de middag is het tijdelijk wat droger maar in de avond en nacht naar woensdag volgen wederom enkele buien. Doordat koudere lucht het land heeft verovert kunnen de buien een winters karakter hebben en tijdens een felle bui is het niet uitgesloten dat het even wit kan worden.

In de nacht naar woensdag is een graadje vorst mogelijk in een groot deel van het land. Vooral op bruggen kan het hierdoor glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. In de Ardennen vriest het 1 tot 3 graden en is de kans op gladheid groter.

Ook woensdagochtend komen er nog enkele buien voor waarbij vooral in de Ardennen mogelijk ook wat (smeltende) sneeuw valt. Vanaf het middaguur is het vaker droog en komt de zon af en toe tevoorschijn. Het wordt 4 of 5 graden in de Hoge Venen tot een graad of 7 in Vlaanderen.

Lees hier ons uitgebreide weerbericht.

Tweede helft van de week weer zachter?

Heel lang duurt het vrij koude weer niet. Vanaf donderdag valt de temperatuur een stuk hoger uit met maxima rond 12 graden in Laag-België. In het weekend kan de temperatuur oplopen tot ruim 15 graden. Echt aangenaam is het weerbeeld echter niet. Het blijft namelijk ronduit wisselvallig met dagelijks flink wat neerslagkansen.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht