Pieknachten Aurigiden en Leoniden op komst

14 november 2021, 07:02

De komende dagen zijn de pieknachten van de meteorenzwermen Iota Aurigiden en Leoniden. De pieknacht van de Aurigiden is 15 november en de Leoniden bereiken op 17 november hun hoogtepunt. Ook in de dagen ervoor en erna zijn vallende sterren van deze zwermen zichtbaar. De maan is bijna vol en kan een deel van de nacht flink storen. Waarschijnlijk stoort bewolking dit jaar meer. In dit artikel lees je of je de vallende sterren kunt zien komende tijd.

De meteorenzwerm Iota Aurigiden bereikt 16 november zijn maximum, maar het beste moment om de Aurigiden waar te nemen is een dag eerder rond 3:30 uur. Ieder uur zijn naar schatting, aan de zuidwestelijke hemel, 4 tot 9 meteoren zichtbaar. Samen met andere zwermen zijn bij donkere en heldere omstandigheden circa 19 tot 29 vallende sterren per uur te zien.

Op woensdag 17 november bereikt de meteorenzwerm Leoniden zijn maximum. Het beste moment om de Leoniden te zien is 17 november om 6:00 uur aan de zuidzuidoostelijke horizon. Er zijn naar schatting 5 tot 11 meteoren van deze zwerm per uur zichtbaar. Samen met meteoren van andere zwermen zijn in totaal circa 23 tot 34 meteoren per uur zichtbaar.

De meteoren van de Leoniden zijn snel en ook vrij bekend vanwege de sterrenregens van 1799, 1833, 1866, 1966 en 1999.

Lees ook onze tips voor het zien van vallende sterren

Bijna volle maan. Luuk Gransjean

Foto: Luuk Gransjean

Maan bijna vol en bewolking heeft de overhand

Of we de vallende sterren de komende dagen goed te zien krijgen, valt te betwijfelen. De maan stoort de komende dagen flink, want vrijdag 19 november is het volle maan. Maandag 15 november gaat de maan halverwege de nacht onder en de dagen daarna gaat de maan aan het eind van de nacht onder. Kijk je dus in de vroege ochtend, dan heb je van de maan geen last meer.

Of het weer meewerkt valt eveneens te betwijfelen. Er trekken vrij veel wolkenvelden over het land en vooral in de nacht en vroege ochtend is ook kans op mist. De nachten zijn behoorlijk fris met temperaturen van 1 tot 5 graden en mocht je op ‘sterrenjacht’ gaan, dan is een dikke jas zeker aan te raden.

Lees het meest uitgebreide weerbericht van België en weet of bewolking roet in het eten gooit. Overigens zijn zowel van de Aurigiden als van de Leoniden ook in de dagen ervoor en erna vallende sterren te zijn.

meteor-vallende-ster-afp-1280x600

Foto: AFP

In december nieuwe kansen

Mochten er door de vele wolken komende week geen vallende sterren zichtbaar zijn, dan is er halverwege december een nieuwe kans. De sterrenregen van de Geminiden levert dit jaar, bij heldere omstandigheden, maar liefst 90 tot 105 vallende sterren per uur op. Het wordt ook wel de zwerm van het jaar genoemd.

Bron: hemel.waarnemen.com

Foto: AdobeStock Marco

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook