Nu al veel sneeuw in de Alpen

14 november 2023, 12:50

Genieten in de vakantie op de piste. Foto: Adobe Stock / Witchcraft

Terwijl in eigen land de herfst op volle toeren draait is in de Alpen juist al sprake van volop winterse omstandigheden. Er ligt op veel plekken in de Alpen inmiddels al een flinke laag sneeuw. Of de skigebieden de komende tijd meer sneeuw kunnen verwachten lees je hier.

De Alpen liggen er nu een stuk beter bij dan vorig jaar op dit moment. Er is de afgelopen tijd namelijk flink wat sneeuw gevallen. Vooral in Franse en Zwitserse Alpen viel zeer veel sneeuw. In Zermatt werd zelfs één van de eerste skiwedstrijden van het seizoen afgelast vanwege teveel sneeuw en in Val Thorens viel de afgelopen dagen bijna anderhalve meter sneeuw!

Ook vandaag valt weer veel neerslag in de Alpen. Het enige nadeel is dat de lucht flink zachter is, waardoor de sneeuwvalgrens flink gestegen is. In de Franse en Zwitserse Alpen ligt deze grens vandaag zelfs tussen 2500 en 3000 meter hoogte. In Val Thorens, een dorp dat ligt op 2080 meter hoogte, ligt de temperatuur vanmiddag rond een graad 6.

Alleen de toppen kunnen vandaag dus een dik pak sneeuw verwachten. De meeste gebieden krijgen gewoon te maken met een kletsnatte regendag. In de lagere dalen komt de temperatuur vanmiddag zelfs uit tot ruim in de dubbele cijfers en de sneeuw die hier nog ligt zal dan heel snel verdwijnen. In Oostenrijk ligt de sneeuwvalgrens iets lager, namelijk tussen 1800 en 2400 meter.

Richting het weekend weer kouder

Morgen en een groot gedeelte van donderdag verlopen een stuk rustiger. Vooral aan de noordkant van de Alpen zijn nog enkele buien mogelijk, maar over het algemeen overheersen de droge perioden en schijnt de zon af en toe tussen de wolkenvelden door. Donderdagavond kunnen vooral in de Franse- en Zwitserse Alpen enkele (sneeuw)buien voorkomen.

Vrijdag sneeuw tot in de dalen

Woensdag verloopt nog vrij zacht, maar vanaf donderdag probeert koudere lucht vanuit het noorden terrein te winnen. Pas vanaf vrijdag lijkt dit echt te gaan lukken, waarbij vooral de noordelijke delen terecht komen in beduidend koudere lucht. Zo daalt de sneeuwvalgrens in delen van Zwitserland en Oostenrijk naar waarden tussen 800 en 1400 meter. Dit gaat gepaard met een neerslaggebied dat vrijdag overtrekt. In veel gebieden kan tot in de dalen weer sneeuw vallen. De meeste sneeuw wordt verwacht in het zuid(oost)en van Zwitserland en in het Oostenrijkse deel van Tirol. Hier kan op uitgebreide schaal 10 tot 30 cm sneeuw vallen. In de Franse Alpen blijft het beperkt tot hooguit enkele centimeters.

In het weekend tijdelijk opnieuw zachter

In de loop van het weekend lijkt zachte lucht vanuit het westen weer terrein te winnen. Vooral in Frankrijk en delen van Zwitserland lijkt dit te lukken. Voor de Oostenrijkse Alpen ziet het er een stuk beter uit voor de skigebieden. De zachte lucht lijkt het land niet echt te bereiken. Alleen zondag stijgt de temperatuur even, maar in de nieuwe week wordt het mogelijk opnieuw vrij koud. Al met al liggen de pistes in de Alpen er op dit moment helemaal niet slecht bij. Inmiddels hebben veel hooggelegen skigebieden de deuren al geopend en naar verwachting kunnen de meeste laaggelegen skigebieden op tijd of zelfs vroeger open dan gebruikelijk.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht