Voortdurende regenval zet West-Vlaanderen blank

14 november 2023, 09:55

Poperinge, West-Vlaanderen, november 11 2023. Foto via ANP / NICOLAS MAETERLINCK / Belga / AFP

Of de Vlaamse dijken het houden, blijft spannend. Door aanhoudende regen kampt de kuststreek van Vlaanderen, vooral aan de grens met Frankrijk, al een week met zware wateroverlast en overstromingen. Ook de komende dagen valt regelmatig regen.

De bodem is inmiddels allang verzadigd. Rivieren en beken zijn ver buiten hun oevers getreden, velden en dorpen staan onder water. Vorige week werd het provinciaal rampenplan voor West-Vlaanderen al afgekondigd. Brandweer en vrijwilligers maken menselijke kettingen en proberen met zandzakken de waterlopen in het gareel te houden.

Volgens waterbouwkundige Patrick Willems van de Katholieke Universiteit Leuven zijn extreme waterstanden de laatste jaren vaker gemeten, zo zei hij in het Vlaamse dagblad De Standaard. De waterbouwkundige voorspelt dat ze door de klimaatverandering nog vaker voorkomen.

Meer ruimte voor het water

Er is oproepen om meer ruimte te geven aan het water met overstromingsgebieden. Dergelijke oproepen wonnen nog aan urgentie na de grote overstromingen van 2021, toen in Wallonië onder meer de rivier de Vesder buiten haar oevers trad. Er vielen 39 doden, duizenden mensen werden dakloos en hele gemeenten veranderden in een ravage.

Lees ook ons weerbericht België.

ANP

ANP