Reuzenplaneet Jupiter komende tijd extra helder

14 augustus 2021, 07:30

Astronomie
Oppositie Jupiter - Heldere planeet - Jupiter - Opklaringen - Helder weer

De kosmos blijft ons verwennen en na de vallende sterren van de Perseïden is de planeet Jupiter komende tijd haarscherp in beeld. Vanwege de korte afstand tot de aarde lijkt de planeet extra groot en helder. Wanneer je het beste kan gaan kijken lees je in dit artikel.

De vijfde en grootste planeet van ons zonnestelsel is de komende tijd extra goed te zien. Jupiter, de zon en de aarde komen namelijk op één lijn te liggen. Dit wordt ook wel de “oppositie van Jupiter met de zon” genoemd omdat ze dus precies tegenover elkaar komen te staan.

Jupiter relatief groot en helder

Door de relatief kleine afstand tussen de aarde en Jupiter tijdens de periode van de oppositie is de planeet relatief groot en helder, en dus goed te zien! De bewolking moet natuurlijk geen roet in het eten gooien. Op vrijdag 20 augustus grofweg om half drie ’s nachts vindt deze oppositie plaats. Gelukkig hoef je niet per se diep in de nacht op te staan en is Jupiter ook op andere momenten te spotten.

Beste momenten om te gaan kijken

Omdat Jupiter, de aarde en de zon op diezelfde lijn liggen, wordt Jupiter zichtbaar op het moment dat de zon ondergaat. De planeet is daardoor vrijwel de hele nacht te zien. Jupiter komt na zonsondergang op in het oosten en gaat met de opkomst van de zon weer onder in het westen. De zon en Jupiter wisselen dus stuivertje! Een handig ezelsbruggetje kan zijn dat hij verdwijnt in de VS en tevoorschijn komt in Thailand. Het enige wat Jupiter nog in de weg kan zitten is bewolking. In het meest uitgebreide weerbericht van België lees je wanneer er opklaringen zijn en jij kan genieten van dit mooie schouwspel!

Jupiter is niet alleen goed te zien tijdens het exacte moment van de oppositie, maar ook enkele weken en zelfs maanden ervoor en erna. Vanavond heb je bijvoorbeeld dus al een goede kans. De dagen en weken voor 20 augustus kan je beter wat eerder uit bed komen en in de periode daarna juist wat langer wakker blijven.

Jupiter - Heldere avond - Oppositie van Jupiter met de zon - Planeet
Jupiter - Heldere avond - Oppositie van Jupiter met de zon - Planeet

Planeten hebben tijdens een oppositie het uiterlijk van een felle ster. Foto: Thieu Nielissen

Opvallende stip aan de hemel

Met het blote oog zie je Jupiter als een heldere ster. Met een verrekijker erbij heb je kans om ook de vier grootste manen te spotten. Voor een close-up heb je wel een telescoop nodig en dan komen ook de karakteristieke banden in beeld.

Vanwege de eivormige baan van Jupiter en de aarde valt het moment van de kortste afstand niet precies samen met het moment van de oppositie. De afstand is het kleinste om half acht ’s ochtends, maar dan is de zon al een uurtje opgekomen en Jupiter is niet meer zichtbaar. Voor het volgende geschikte kijkmoment moeten we wel iets meer dan een jaartje wachten. Pas over 399 dagen staan alle neuzen weer dezelfde kant op!

Hoofdfoto: Jan Geenen

Author Image

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Astronomie-nieuws

Meer Astronomie-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht