Antwerpse moeders in het zonnetje tijdens Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

14 augustus 2021, 08:00

Feestdagen
Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart - O.L.V Hemelvaart - Mechelen - Blauwe luchten Mix van zon en sluierwolken met uitzicht op de kerk in Mechelen

Voor Antwerpenaren is het morgen dubbel feest met Moederdag en Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart op de planning. Ook in de rest van België krijgt deze feestdag extra glans en het is waarschijnlijk de laatste dag met rustig zomerweer. Hoe dat precies zit lees je in dit artikel.

De zon is deze zondag geregeld te zien, maar er drijven ook wolkensluiers over onze streken. Vaak belemmeren deze de zon weinig. Bij dikkere wolken kan de zon soms een waterige aanblik krijgen en even minder uitbundig schijnen. In de loop van de ochtend komen ook enkele zomerse stapelwolken voor. Uit de bewolking valt geen regen en je kan gerust zonder paraplu of regenjas feestactiviteiten bijwonen.

Met middagtemperaturen tussen 24 en 26 graden is het namelijk aangenaam zomerweer. In Antwerpen stijgt het kwik naar 25 graden en staan de moeders letterlijk in het zonnetje. De zonkracht is nog altijd hoog en een onbeschermde huid kan gemakkelijk verbranden. Een feesthoed biedt bescherming en ook een likje zonnebrandcrème voorkomt een rode gloed later op de dag.

Uitwaaien aan het strand

Wie de feestdag aan het strand wil doorbrengen moet rekening houden met lagere temperaturen en meer wind. In de kuststrook zwelt de zuidwestenwind aan en wordt vrij krachtig. Ondanks de zonnestralen is het fris als je lang stil zit of ligt op je handdoek of strandbedje. Echt bakken is er dus niet bij. Een strandwandeling is dan een beter idee en daarna biedt een strandtent of een café op de boulevard uitkomst om lekker bij te komen.

Vlaamse kust - De Haan - Standbedjes - Noordzeekust
Blauwe luchten en een frisse wind langs de Vlaamse kust
Vlaamse kust - De Haan - Standbedjes - Noordzeekust Blauwe luchten en een frisse wind langs de Vlaamse kust

Op het strand is het dit weekend frisser. Foto: Adobe Stock / barmalini

Weersomslag na het weekend

Op het einde van de dag raakt het geleidelijk op steeds meer plaatsen bewolkt en de temperatuur zet een daling in. Dat is een voorbode voor het weer waar we na het weekend mee te maken krijgen. Vanaf maandag draait de wind namelijk naar het noordwesten en daardoor stroomt koelere lucht naar ons land. De temperatuur komt nauwelijks boven 20 graden uit. De zon heeft veel concurrentie van wolkenvelden en er trekken ook verscheidene buien over. Pas later in de week neemt de kans op een warmer en droger weertype weer iets toe. Even kort en krachtig genieten dus van het laatste vleugje zomerweer!

Hoofdfoto: Adobe Stock / elroce

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht