Dodental loopt op in Nieuw-Zeeland na vertrek cycloon Gabrielle

15 februari 2023, 10:00

Bomen sneuvelen als luciferhoutjes in Nieuw-Zeeland na cycloon Gabrielle. Foto: ANP/EPA/EMILY CHALK AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Zeker vier mensen zijn in Nieuw-Zeeland omgekomen door zwaar weer dat veroorzaakt werd door cycloon Gabrielle, zei de politie woensdag. Het lichaam van een brandweerman die al sinds zondagavond werd vermist na een aardverschuiving in de buurt van Auckland, is inmiddels gevonden, melden autoriteiten. In Hawke's Bay, een regio aan de oostkust van het Noordereiland, zijn drie mensen door de gevolgen van de storm overleden.

De autoriteiten vrezen nog meer doden aan te treffen nu Gabrielle is verzwakt en het land het slechtste weer achter de rug heeft, volgens de meteorologische dienst WeatherWatch. De politie van Nieuw-Zeeland zei dat er 1.442 meldingen waren gedaan van onbereikbare mensen, de meeste uit de oostelijke regio's van het Noordereiland. Veel van die meldingen zijn vermoedelijk het gevolg van het uitvallen van de communicatielijnen. Maar de politie maakt zich wel "ernstige zorgen" over diverse mensen die vermist worden in Hawke's Bay en Tairawhiti.

Gabrielle zorgde voor aanzienlijke overstromingen, aardverschuivingen en harde wind. De daardoor nog altijd overvolle rivieren in Hawke's Bay blijven voorlopig nog voor gevaar zorgen. Het lokale bestuur gaf woensdag vroeg opdracht tot verdere evacuaties. Elektriciteit is uitgevallen voor ongeveer 225.000 huishoudens op het eiland, wat het opruimen bemoeilijkt.

Kort na het vertrek van de cycloon werd Nieuw-Zeeland ook nog getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.1. Die zorgde voor krachtige schokken in de hoofdstad Wellington. Vooralsnog zijn er geen meldingen van schade door de beving bekend.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht