Is komende nacht de maansverduistering te zien?

15 mei 2022, 07:28

Astronomie
Maansverduistering. Foto: Christian Scholl. januari 2019, Limburg

Eind komende nacht en tijdens de vroege ochtend van maandag vindt een totale maansverduistering plaats. Het begint om 4:28 uur en duurt tot 7:56 uur. De zon komt echter rond 5:50 uur op en de maan is dan zelfs alweer net onder, waardoor hooguit alleen het begin van de verduistering in ons land is te zien. In dit artikel vertellen we je of er überhaupt iets is zien is of dat er bewolking wordt verwacht.

De maan beweegt zich maandagochtend door de schaduw van de aarde, zodat er geen direct zonlicht op de maan valt. De maan bevindt zich dicht bij het centrum van de aardschaduw en wordt daardoor sterk verduisterd. Tijdens de totale verduistering, die duurt van 5:29 uur tot 6:55 uur, bevindt de maan zich volledig in de kernschaduw van de aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de maan.

In ons land komt de zon rond 5:50 uur op en al iets eerder gaat de maan onder, waardoor een groot deel van de maansverduistering sowieso niet te zien is. In andere delen van de wereld is de gehele maansverduistering wel te volgen. Dit geldt vooral voor Zuid-Amerika en de oostelijke delen van Noord-Amerika. Ook in bijvoorbeeld Portugal en het westen van Afrika is het, mits weinig bewolking, beter te volgen dan bij ons.

De maan bevindt zich bij het begin van de verduistering om 4:28 uur aan de zuidwestelijke hemel op een hoogte van ongeveer 8 graden. Dat is al vlak boven de horizon. Daarna zal de maan geleidelijk ondergaan en op het moment dat de maan volledig is verduisterd staat ze nog maar net boven de horizon. Als je de verduistering wilt aanschouwen moet je dan ook vrij uitzicht hebben naar het zuidwesten.

Helaas veel wolken waarschijnlijk

Vanwege de lage stand van de maan moet het eigenlijk helemaal onbewolkt zijn om het gebeuren goed te kunnen volgen. Helaas is er waarschijnlijk vrij veel bewolking. Ook is er kans op een lokale regen- en onweersbui. Koud is het in ieder geval niet met temperaturen aan het einde van de nacht tussen 14 en 17 graden.

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht