Komend weekend vallende sterren door de Orioniden!

16 oktober 2023, 14:06

Astronomie
Met een beetje geluk kun je vallende sterren zien. Foto: Wouter van Bernebeek

Komend weekend staat de meteorenzwerm Orioniden op het programma. Daardoor kan je meer vallende sterren dan normaal zien. Hoe laat je moet kijken en wanneer de meeste vallende sterren te zien zijn, vertellen we je in dit artikel.

Komende zondag is het hoogtepunt van de meteorenzwerm Orioniden. Deze meteoren bewegen snel door de lucht en laten opvallende, lichtende sporen achter. De omstandigheden zijn in Nederland niet ideaal, omdat de piek al plaatsvindt rond 17.00 uur, wanneer het nog licht is. Daardoor zullen we waarschijnlijk slechts ongeveer 11 meteoren per uur van deze zwerm waarnemen.

In totaal, inclusief meteoren van andere zwermen, kun je bij een donkere en heldere hemel ongeveer 22-33 meteoren per uur zien. Op een afgelegen plek met weinig lichtvervuiling zou je zelfs vier keer zoveel meteoren kunnen waarnemen dan in stedelijke gebieden. Gelukkig zal de maan al voor middernacht ondergaan en zal het maanlicht dus weinig storen.

Meerdere dagen kans om te zien

De piek valt dus in de nacht van 21 op 22 oktober, maar ook een aantal dagen daarvoor en daarna zijn er nog genoeg vallende sterren te zien van deze meteorenzwerm. Of het weer ook meewerkt is nog wat onzeker, maar het lijkt wel vrij wisselvallig te worden met bewolking. Toch is een enkele opklaring genoeg om misschien wel een mooi lichtspoor te kunnen aanschouwen. Later deze week komen we met een update van de weersverwachting om te kijken of de Orioniden zichtbaar zijn.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht