Extreme weersomstandigheden in aanloop naar het GP-weekend

16 mei 2023, 13:45

Max Verstappen tijdens de GP van Miami. Foto: Vytautas Dranginis / Red Bull Content Pool

Komend weekend staat de Grand Prix van Emilia-Romagna op het programma. Grote delen van Italië hebben al een tijdje te maken met ronduit wisselvallig lenteweer. Twee weken geleden veroorzaakte extreme regenval al hevige overstromingen en landverschuivingen in de regio Emilia-Romagna. Ook deze week staat er weer een bak met water op het programma wat mogelijk gevolgen heeft voor het aankomende GP-weekend.

Code rood voor de regio

Op dit moment geldt er een code rood voor de regio voor extreme regenval met mogelijk overstromingen en aardverschuivingen tot gevolg. Tot en met morgenavond kan lokaal 50 tot 100 mm regen vallen.

Licht wisselvallig tijdens het begin van het GP-weekend

Het ziet er naar uit dat de wisselvalligheid ook tijdens het raceweekend de boventoon voert. Zo kletsnat als tijdens de eerste helft van deze week wordt het gelukkig niet, maar dagelijks blijft kans op enkele buien. Zowel op de vrije trainingen als tijdens de kwalificatie is het veelal bewolkt en kan het af en toe regenen. Vooral op zaterdag kan het af en toe stevig doorplenzen. De temperatuur stijgt op beide dagen naar een graad of 20 bij een meest matige wind uit oostelijke richtingen.

Ook op racedag kans op enkele buien

Zondag op de racedag zijn wederom enkele buien mogelijk. Vooral in de ochtend is dit het geval, het lijkt erop dat het in de middag wel af en toe droog kan zijn en wellicht kan dan tijdelijk van het zonnetje worden genoten. De temperatuur stijgt naar een graad of 21.

Meteovista Weerbericht Racingnews365 Italië 2023
Meteovista Weerbericht Racingnews365 Italië 2023

Toch zullen de teams de regenradar in de gaten moeten houden, want de buien blijven aanwezig in de regio. De bandenstrategie zal komend weekend dus zeer belangrijk zijn. Eén ding lijkt onvermijdelijk en dat is dat de regenbanden regelmatig gebuikt moeten worden.

Lees meer over de Formule 1 bij onze partners van Racingnews365.nl.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht