Overstromingen in oosten Australië door zware regenval

17 januari 2023, 12:26

Overstromingen in Australië. Foto: ANP/EPA/DARREN ENGLAND AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Waar het in de Australische deelstaat Victoria bloedheet is, valt het verderop in Queensland met bakken uit de hemel. Delen van deze deelstaat staan volgens nieuwsmedium 9 News onder water als gevolg van honderden millimeters aan regenval.

Nabij de stad Mackay, aan de oostkust, is de afgelopen zeven dagen meer dan 1000 millimeter regen gevallen. Ook in Proserpine was het kletsnat, daar zat zo'n 800 millimeter in de regenmeters. De verwachting is dat er gedurende de week nog een halve meter aan regen zal vallen.

WeBelangrijke wegen in het midden en noorden van Queensland zijn vanwege de overstromingen afgesloten. Tientallen automobilisten hebben in hun wagen geslapen omdat de weg voor hen was overstroomd. Volgens 9 News zitten sommigen daar al twee dagen vast. De politie heeft voedselpakketten aan de gestrande weggebruikers uitgedeeld.

Hoewel er tot nu toe niemand verdronken is, is er toch melding gemaakt van een dode als gevolg van het weer. In het dorpje Nebo kwam maandagavond een man om het leven bij een eenzijdig ongeluk. Vermoedelijk verloor hij de controle over zijn auto in de natte omstandigheden.

Hitte en regen op Australian Open

In Melbourne, in de deelstaat Victoria, ziet het weer er heel anders uit en is het momenteel bloedheet. De wedstrijden van het tennistoernooi Australian Open die hier worden gespeeld, worden vanwege de hitte aangepast of opgeschort. Rondom Melbourne is het 35-40 graden.

WDe tennispartijen op de buitenbanen van de Australian Open zijn dinsdag rond 10.00 uur (Nederlandse tijd) opnieuw stilgelegd. Door regen kon er niet gespeeld worden. Eerder op de dag werd het programma onderbroken vanwege de hitte. Het was in de middag in Melbourne, in de deelstaat Victoria, zo'n 35 graden Celsius.

Regen op Australian Open 2023. Foto: ANP/EPA/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Regen op Australian Open 2023. Foto: ANP/EPA/LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Alleen de wedstrijden op de banen van de Rod Laver Arena, de Margaret Court Arena en de John Cain Arena konden doorgaan. Dat zijn stadions met een dak. Novak Djokovic komt dinsdag nog in actie in het grootste stadion, de Rod Laver Arena. De Serviër treft de Spanjaard Roberto Carballés Baena.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht