Alpen kleuren weer wit

17 november 2023, 15:50

Afgelopen donderdag in Sölden. Foto: Jeroen Elferink

Momenteel sneeuwt het volop in de Alpen! Blijft het voorlopig sneeuwrijk of zijn de winterse taferelen van korte duur? Je leest er alles over in deze wintersportverwachting.

Ben jij een liefhebber van sneeuw? Dan kan je terecht in de Alpen, want na de eerder gevallen sneeuw van afgelopen tijd sneeuwt het wederom. De sneeuwgrens ligt op circa 1000 meter, waardoor ook de dalen mooi witkleuren.

Niet alleen de Alpen, maar ook de hogere delen van de middelgebergte kleuren wit. Zo ligt boven 1000 meter in het Zwarte Woud en de Vogezen al een mooie sneeuwlaag. Op de hoogste toppen zoals de Feldberg en de Grand Ballon is na vrijdag een pak van 10 centimeter sneeuw mogelijk. Van wintersportactiviteiten is in deze gebieden echter nog geen sprake. Op de hoogste toppen van de Ardennen kwam het ook al tot vlokken, maar tot een langdurig sneeuwdek kwam het hier niet.

In skigebied Sölden ligt al een dik pak sneeuw. Foto: Jeroen Elferink
In skigebied Sölden ligt al een dik pak sneeuw. Foto: Jeroen Elferink

Sneeuw maakt tijdelijk plaats voor dooi

Zaterdag is het, na een koude nacht met op sommige plaatsen matige tot lokaal strenge vorst, een stuk droger met af en toe ruimte voor de zon. Vooral in de Zuid-Alpen schijnt de zon soms flink. De vorstgrens stijgt in de loop van de dag behoorlijk: zaterdagmiddag ligt het nulgradenniveau op 900-1000 meter en zondag op veel plaatsen op ruim 2000 meter. De gevallen sneeuw zal in de meeste dalen dus smelten. Zondag komt het in de loop van de dag weer tot neerslag, maar de sneeuwval zal dan dus beperkt blijven tot de hogere delen.

Winter op komst?

Dinsdag passeert een neerslaggebied de Alpen en brengt naast neerslag beduidend koudere lucht met zich mee. De sneeuwvalgrens daalt aanzienlijk: mogelijk komt het na het passeren van het neerslaggebied tot vorst in de dalen. Bovendien kan het dan tijdens de nachten flink vriezen. Daarbij schijnt overdag de zon overigens wel een aantal dagen.

Op dit moment zijn hooggelegen skigebieden in de Alpen al geopend. In wintersportgebieden als Zermatt en Sölden zijn de liften al eventjes in gebruik. De combinatie van zon en sneeuwrijke omstandigheden maken het dan ook heerlijk weer om op de latten de staan. Wanneer het in de nachten vriest kunnen bovendien de sneeuwkanonnen optimaal worden benut.

Later volgende week nemen de neerslagkansen weer toe. Momenteel is het nog vrij onzeker hoe hoog de sneeuwvalgrens komt te liggen, maar er zijn signalen dat het tot laag in de dalen mogelijk tot sneeuw komt. De beste sneeuwkansen zijn dan waarschijnlijk weggelegd voor de noordkant van de Alpenhoofdkam.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht