Teveel bewolking om Leoniden te zien?

17 november 2023, 08:50

Zijn de Leoniden te zien dit jaar? Foto: EPA/Pedro Puente

Vrijdag op zaterdag vindt de piek van de meteorenzwerm Leoniden plaats, maar zijn er wel genoeg opklaringen om de vallende sterren te kunnen zien? Dat vertellen we je in dit artikel!

In de nacht van vrijdag 17 november op zaterdag 18 november zijn er wel 20 tot 30 meteoren per uur te zien. Zeker op een plek met weinig lichtvervuiling is de kans op het zien van een vallende ster dan aanwezig, maar dan wel bij de juiste weersomstandigheden.

Veel bewolking?

De weersverwachting laat in de loop van vrijdag de bewolking al langzaam toenemen. Daardoor heeft het westen van het land al een bewolkte hemel zodra het donker wordt. Enkele opklaringen zijn nog weggelegd voor het oosten van het land. Daar zal je dan vooral aan het eind van de avond en begin van de nacht naar de hemel moeten kijken, want uiteindelijk wordt het ook daar bewolkt.

Check hier ons uitgebreide weerbericht voor alle details

Trek overigens ook een dikke jas aan als je de deur uitgaat, want de temperatuur gaat flink onderuit. In het westen wordt het een graad of 3, terwijl de temperatuur in de Ardennen rond het vriespunt ligt. De wind is daarbij wel zwak van kracht.

Later ook nog kansen

Als je de mogelijkheid niet hebt om in de nacht van vrijdag op zaterdag naar buiten te gaan, zijn de omliggende nachten ook kansrijk om vallende sterren te zien. Door de combinatie van verschillende meteorenzwermen zijn er dan ook nog tientallen vallende sterren per uur te zien. Toch blijft het weerbeeld wel wisselvallig, waardoor van de spaarzame opklaringen gebruik zal moeten worden gemaakt om naar de hemel te turen.

Donny de Koning

Donny de Koning

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht