Weekverwachting: warm en soms pittig onweer

17 mei 2022, 09:30

Zwaar-onweer-trok-over-Nederland-1280x600

De temperatuur bereikt deze week soms hoge waarden in ons land. Met een zuidenwind wordt niet alleen zeer warme, maar ook vochtige lucht aangevoerd. Daardoor is het ook drukkend warm, wat betekent dat we soms rekening moeten houden met lokaal heftige regen- en onweersbuien. Hoe warm het wordt en waar en wanneer de buien vallen, lees je hier.

Dinsdag is van heel warm weer nog geen sprake. Boven ons land hangen restanten van buien, waardoor eerst nog veel bewolking voorkomt. Regionaal valt ook een beetje regen, maar veel zal dit niet zijn. In de loop van de dag breekt het wolkendek en kan het kwik alsnog klimmen naar ruime twintigers op grote schaal. Op de warmste plaatsen in het westen kan het zelfs opnieuw 27 graden worden.

Woensdag flink warmer

Woensdag wordt het een flink stuk warmer. Er steekt een zuidenwind op waarmee zeer warme lucht richting ons land wordt gevoerd. Hoe warm het precies wordt in de namiddag, hangt af van de snelheid waarmee de wind naar het westen draait. Daardoor wordt het op de kust hooguit 24 graden, maar in delen van Brabant en Limburg zien we mogelijk de eerste dertigers van het jaar op de thermometers.

Woensdag is het heerlijk fietsweer in grote delen van ons land.
Woensdag is het heerlijk fietsweer in grote delen van ons land.

Helemaal zonnig is het woensdag niet. Landinwaarts ontstaan stapelwolken en tegen de Ardennen en boven Limburg kan een zeer plaatselijk maar ook stevig onweder ontstaan. Mocht dit gebeuren, dan moet direct rekening gehouden worden met veel regen in korte tijd, hagelstenen en rukwinden boven 75 km/uur.

Risico op zwaar onweer

Donderdag zien we meer bewolking. Al in de nacht naar donderdag en donderdagochtend moet het westen rekening houden met zware onweersbuien welke vanuit Frankrijk via ons land richting de Noordzee trekken. Plaatselijk is dan al kans op hagel en ferme rukwinden.

Overdag klimt het kwik in het binnenland weer naar zomerse temperaturen van 25-29 graden. De lucht is vochtig, waardoor het ook direct drukkend warm aanvoelt. In de loop van de dag ontstaan weer meer stapelwolken en vanaf de namiddag moet opnieuw rekening gehouden worden met ferme onweders welke vanuit Frankrijk komen opzetten. Lokaal valt veel regen, rukwinden tot meer dan 100 km/uur zijn mogelijk en ook hagelstenen van 1-3 centimeter zijn zeker niet onmogelijk.

De onweders verdrijven de ergste warmte, maar de grens tussen koele en zeer warme lucht blijft nog even boven ons land aanwezig. Daarom moeten we ook vrijdag nog rekening houden met mogelijk zwaar onweer. Alles hangt echter af van het verloop van donderdagavond en de nacht naar vrijdag.

Koeler, maar zeer aangenaam weekend

Dit weekend komen we in de koelere lucht terecht. De wind draait naar het westen en voert naast koelere lucht ook wolkenvelden en enkele buien mee. De temperatuur ligt vanzelfsprekend beduidend lager, maar met waarden rond 20 graden is het zaterdag allerminst koud.

Zondag is het waarschijnlijk weer droog. De zon breekt vaker door en met minder wind wordt het weer 1 of 2 graden warmer dan op zaterdag. Vergeet niet dat de zon evenmin zo sterk is als tijdens het warme weer in de komende dagen. Ga je naar buiten, smeer uzelf dan goed in tegen verbranding van de huid.

Author Image

Wilfred Janssen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws

Bekijk alle nieuwsberichten next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht