Weerbericht zomervakantie: warme laatste vakantieweken?

17 augustus 2022, 08:20

Verkoeling zoeken aan het water tijdens zomerse en tropische dagen. Foto: Adobe Stock / Ronny

Deze zomervakantie is het overwegend warm en zonnig geweest. Afgelopen dagen kwam het zelfs tot een hittegolf. Gaan de laatste weken van de schoolvakantie ook zo warm verlopen of zet de temperatuur richting het einde een daling in? We praten je bij over de weersvooruitzichten voor de laatste vakantieweken.

De hitte van de afgelopen dagen wordt vandaag geleidelijk verdreven door een aantal forse buien. De buien trekken relatief traag over ons land, waardoor plaatselijk veel regenwater kan vallen. Door de uitgedroogde bodem kan het water moeizaam in de grond zakken en hierdoor zorgt het relatief snel voor wateroverlast. Denk bijvoorbeeld aan plassen op wandelpaden en ondergelopen straten en tunnels in stedelijk gebied.

Er is veel bewolking aanwezig, maar als de zon nog even goed door weet te breken warmt het in rap tempo op. Het kan dan zelfs nog zomers warm worden met waarden boven 25 graden. Door de neerslag is de luchtvochtigheid hoog en voelt het snel klam aan. Om je huis of appartement lekker te laten doorluchten moet je nog even geduld hebben. Ook donderdag is het nog warm en vrij broeierig met ’s middags een graad of 25. Het oosten van ons land maakt wederom kans op onweders.

Na een stevige bui kan plaatselijk wateroverlast voorkomen. Foto: Adobe Stock / krist
Na een stevige bui kan plaatselijk wateroverlast voorkomen. Foto: Adobe Stock / krist

Afkoeling richting het weekeinde

Vanaf vrijdag zet de temperatuur een daling in en tijdens het weekend is het 22 tot 24 graden. Dit is wel bij uitstek het moment om de hitte uit je huis te laten waaien. Zonnige perioden worden afgewisseld met wolkenvelden. Met uitzondering van enkele buien zijn er lange droge momenten. Vooral zaterdag verloopt grotendeels droog, maar later op zondag ook maandag is weer kans op buien. De voorlaatste vakantieweek start relatief koel en licht wisselvallig. Daarna zet de temperatuur zeer waarschijnlijk weer een stijgende trend in. Dit gaat dan gepaard met weinig neerslag en de droogte zal toenemen.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht