Vakantieweer Europa: hitte in Zuid-Europa

17 augustus 2023, 07:30

Vakantieweer
Drukke stranden aan de costa's. Foto: AdobeStock / Valery Bareta

Het is volop zomer in grote delen van Europa. Vooral in de land rond de Middellandse zee is sprake van zeer hoge maxima. Hoe heet het op jouw vakantielocatie is lees je in dit vakantieweerbericht.

Voor zomerwarmte hoef je komende dagen niet naar het buitenland. Vanaf vrijdag tot halverwege volgende week is het ook in ons land volop zomer. Alles hierover lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Zeer heet in Zuid-Europa

Van Portugal tot Cyprus is het komende tijd zonnig zomerweer met hoge temperaturen. Zit je direct aan zee dan valt de hitte nog enigszins mee met in Paphos middagtemperaturen rond 32 graden en in Albufeira komende dagen maxima rond 27 graden. Vanaf zondag liggen de maxima aan de Portugese zuidkust rond 33 graden.

Een stukje het binnenland in is het direct veel heter. Zo wordt het in Nicosia op Cyprus dagelijks maar liefst 42 graden. Ook in Sevilla stijgt het kwik dit weekend tot ruim 40 graden en in Rome is net iets minder heet met 36 tot 38 graden. In de Dordogne ligt de middagtemperatuur eerst tussen 32 en 35 graden, maar begin volgende week stijgt het kwik ook daar richting 40 graden. Bij dit soort temperaturen is het verstandig om tijdens de heetste periode van de dag, de middag en de vroege avond, rustig aan te doen of juist een verfrissende duik in het zwembad te nemen.

Meisje in zwembad. Foto: Adobe Stock / famveldman
Meisje in zwembad. Foto: Adobe Stock / famveldman

In de Dordogne schijnt de zon met zonkracht 8. Zonder zonnebrandcrème kan je dan in 10-15 minuten verbranden. In Portugal, Spanje, Italië en Griekenland is midden op de dag sprake van zonkracht 9 of 10 en kan je zelfs binnen 10 minuten verbranden.

Verkoeling in de bergen

Ook in de Alpenlanden is het zonnig en heet zomerweer. Zo wordt het de komende tijd in Wenen, Innsbruck en Genève dagelijks 30 tot 34 graden. Zit je in een wat hoger gelegen plaats dan is aangenamer. Zo liggen de maxima in Davos, Gerlos en Saalbach op 24 tot 28 graden. Ga je echt de berg op dan is het uiteraard nog een stuk koeler.

Wisselvallig in Noord-Europa

In Denemarken, Zweden en Noorwegen is het ook zeker niet koud met op veel plaatsen maxima tussen 20 en 25 graden. De zon schijnt regelmatig, maar vooral komende weekend en aanstaande maandag komt het ook een aantal keer tot regen. In sommige delen van het binnenland van Noorwegen geldt overigens nog code rood vanwege hoge rivierstanden door eerdere regenval.

Het natste week van Europa vinden we komende dagen in de Britse Eilanden en dan vooral Ierland, Schotland en het noorden van Engeland. Vooral vrijdag en zaterdag is het hier kletsnat met van tijd tot tijd ook veel wind.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht