Japan krijgt te maken met supertyfoon Nanmadol

17 september 2022, 10:59

Orkanen
Foto: tyfoon Krosa in 2019, via NASA

Morgen bereikt de krachtige supertyfoon Nanmadol het zuiden van Japan. De tyfoon zal aan land gaan op het eiland Kyushu met grote steden als Fukuoka en Nagasaki.

Tyfoon Nanmadol bevindt zich zaterdagochtend (onze tijd) zo’n 1000 kilometer ten zuiden Japan. Op dit moment is het een categorie 4 tyfoon met windsnelheden rond de kern van zo’n 240 km/uur en windstoten die in de buurt komen van 300 km/uur.

Lees hier alles over orkanen en tyfonen.

Nanmadol koerst vandaag noordwestwaarts, maar buigt geleidelijk af naar het noorden en vanaf zondagavond naar het noordoosten. Volgens de laatste verwachting zal ze zondagmiddag (onze tijd) aan land gaan in het zuiden van het zuidelijke eiland Kyushu. Maandag en dinsdag trekt Nanmadol mogelijk van zuidwest naar noordoost over het hele hoofdeiland (Honshu) van Japan.

Verwachting kracht Nanmadol

De verwachting is dat Nanmadol komende dagen kracht verliest. Als de tyfoon aan land gaat zondagmiddag gebeurt dit naar verwachting met windsnelheden rond 180 km/uur. Naast grote overlast door de wind wordt ook stormvloed en hoge golven verwacht. Nanmadol zit dan nog op de grens van een categorie 3 en een categorie 2 tyfoon. Boven land zal de tyfoon snel meer kracht verliezen en in de nacht naar maandag ook geen meer tyfoon meer zijn.

Overvloedige regenval

Op Kyushu zal Nanmadol zondag op grote schaal neerslagsommen van meer dan 100 mm in een dag brengen. In de bergen kan regionaal zelfs meer dan 300 mm vallen. Mede door het bergachtige landschap is kans op overstromingen en modderstromen.

Op maandag en dinsdag zijn elders in Japan forse neerslagsommen mogelijk.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht