Astronomische lente start iets warmer dan normaal

18 maart 2023, 10:00

Bloeiende krokussen in Limburg. Foto: Ben Saanen

Maandag start de astronomische lente en krijgen we meteen een aantal vrij zachte dagen. In dit artikel vertellen we hoe warm het wordt en of we daarbij ook van zonnig weer kunnen genieten.

De eerste dagen van de astronomische lente verlopen vrij zacht met een middagtemperatuur van 11 tot 15 graden. Helaas is het weerbeeld is niet echt lenteachtig. Er zijn veel wolkenvelden en van tijd tot tijd trekken enkele buien over het land. Als tijdens droge perioden de zon een tijdje schijnt is het wel lekker weer. De zon krijgt al wat meer kracht en vooral uit de wind kun je de warmte van de zon voelen op je huid. De eerste uren van de middag is het bij onbewolkt weer zonkracht 3. Bij deze waarde kunnen we vitamine D opdoen.

Wisselvallig en vrij zacht, daarna kouder

Halverwege de week wordt het wisselvalliger. Er zullen meer buien ontstaan en tussen de buien door zijn er opklaringen. Daarbij staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Ook dan blijft het iets zachter dan normaal, maar door de combinatie met wind en regen zou je niet zeggen dat het zacht is.

Het ziet ernaar uit dat de temperatuur vanaf volgend weekend omlaag gaat. De laatste week van maart kan hierdoor normaal of zelfs wat aan de koude kant verlopen. Waarschijnlijk is het overdag 6 tot 12 graden. Daarbij neemt de kans op vorst in de nacht toe. Het blijft wisselvallig met regelmatig buien.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht