Met deze 5 tips wen je snel aan de zomertijd

24 maart 2023, 16:55

De zomertijd is altijd even wennen. Foto: BeterBed

Met de start van de zomertijd blijft het ’s avonds langer licht. Slaapadviseur Sanne van Beter Bed geeft tips hoe jij binnen no time in de zomertijd modus komt.

Wanneer verzetten we de klok? De klok wordt tweemaal per jaar verzet in Nederland. Op de laatste zondag van maart, verzetten we de klok naar de zomertijd. Op de vroege zondagochtend van 26 maart gaat de klok een uur vooruit van 2:00 naar 3:00 uur. Weet je nog steeds niet of je de klok voor of achteruit moet zetten? Dan heb ben wij een handelsezelsbruggetje; in het voor-jaar zetten we de klok voor-uit.

Waarom verzetten we de klok?

Waarom is er een winter- en zomertijd? Alle ins & outs op een rijtje:

  • In de zomer komt de zon vroeg op, terwijl wij nog liggen te slapen. Door de zomertijd in te voeren, kunnen we optimaal genieten van daglicht.

  • De klok verzetten is in 1916 ontstaan. Met de opkomst van fabrieken, wilden we meer gebruik maken van natuurlijke energiebronnen om energie te besparen. Het idee was alleen niet overal populair en zo werd het in 1945 alweer afgeschaft.

  • In 1973 brak de oliecrisis uit. Hierdoor moesten er opnieuw energiebesparende maatregelen worden ingevoerd. Zo is uiteindelijk in 1977 de zomertijd weer ingevoerd.

5 tips om te wennen aan de zomertijd

Of je nu voorstander bent of niet van de zomertijd, voorlopig moeten we het doen met de twee-jaarlijkse wisselingen. Hieronder geven we 5 tips om snel te wennen aan de zomertijd.

tip 1

1. Voldoende daglicht

Zoek in de ochtend direct het daglicht op. Sla de gordijnen open, ga bij het raam zitten of maak een ochtendwandeling. Door het opzoeken van daglicht, snapt de biologische klok dat de dag al begonnen is. Zo begin je energiek aan de dag.

tip 2

2. Ga op tijd naar bed

Als je normaal al moeite heb moet opstaan, is het nog lastiger als de wekker gevoelsmatig een uur eerder gaat. Blijf ’s avonds daarom niet te lang op en zorg dat je op tijd in bed ligt. Op deze manier heb je voldoende slaap.

tip 3

3. Sta eerder op

Sta op dezelfde tijd op als normaal zodat je direct in het nieuwe ritme te komt. Ook als lijkt het alsof je een uur eerder opstaat.

tip 4

4. Vermijd licht in de avond

Wanneer het donker is, geeft je biologische klok een seintje aan je hersenen dat het avond is. Hierdoor wordt melatonine aangemaakt, waardoor je slaperig wordt. Daarom is het belangrijk om licht te vermijden in de avond. Dus lichten uit en schermen weg, zodat je biologische klok weet dat het avond is.

tip 5

5. Drink geen koffie en alcohol na de middag

Het is beter om alcohol en koffie te vermijden vanaf de middag. Dit kan namelijk het slaapritme verstoren.

Wil jij nog beter slapen? Bekijk hier alle tips.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht