Meteovista
Meteovista
  zon-nevel-bart-g

  Blue Monday: droog weer met zon

  Aangemaakt: 19 jan 2020, 08:15 uur

  Van het weer hoef je maandag niet depressief te worden. De dag start regionaal met mist en lokale gladheid. In de loop van de dag breekt de zon door. Het blijft droog. Ga je in de ochtend op pad met de auto dan kan ijs op de autoruiten je humeur mogelijk wel iets verlagen. 

  Blue Monday, deprimaandag, is zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar. Deze dag valt op de maandag van de laatste volle januariweek. Het idee is dat het dan vaak nog donker weer is, het de eerste dag van de werkweek is, voor veel mensen vakanties nog ver weg zijn en goede voornemens vaak al mislukt zijn.

  Het eerste argument gaat dit jaar in ieder geval niet op. Het wordt een droge dag met regelmatig ruimte voor de zon. Regionaal start de dag met mist en vooral in de oostelijke delen van het land kan het even duren voordat de mist oplost. In de namiddag is het 6-7 graden en met weinig wind is het zeker niet onaangenaam buiten. In de Ardennen wordt het circa 3 graden.

  Ook kan de dag zeer lokaal met gladheid beginnen. In de vroege ochtend ligt de temperatuur rond het vriespunt. Op veel plekken zullen buiten geparkeerde auto’s ijs op de ramen hebben. Ga je voor 9:30 uur met de auto op pad dan heb je grote kans op enkele minuten autoruitkrabvertragingstijd.

  Vorig jaar kouder, 2018 echt Blue Monday-weer

  In 2019 verliep Blue Monday ook droog en was het vrij zonnig. Wel was het beduidend kouder dan dit jaar met overdag slechts een graad of 3 en in de vroege ochtend regionaal matige vorst. In 2018 was het deprimerend weer zonder zon en met flink wat regen.

  Foto: Bart Goudeseune

  Door: Johnny Willemsen