Weekendweer: na sneeuw rustig winterweer

19 januari 2023, 13:27

In de hogere delen van het land kan worden gelanglauft. Foto: Chris. Meewis

Het weekendweer ziet er rustig uit. Zaterdag schijnt geregeld de zon, zondag is er meer bewolking en is een vlokje sneeuw mogelijk. Voordat het zover is valt vrijdag winterse neerslag. De details lees je in deze weekendverwachting.

Deze namiddag is het bewolkt, maar regionaal schijnt ook de zon. Met name in de Ardennen komt het tot enkele sneeuwbuien. Het is 3 tot 6 graden, maar in Hoog-België vriest het licht. Vanavond en vannacht komt het tot een enkele winterse bui. In de Ardennen vriest het matig met minima beneden -5 graden, elders liggen de minima rond het vriespunt.

In de hogere Ardennen ligt momenteel 7 tot 12 centimeter sneeuw. De meeste sneeuw ligt in de regio Mont-Rigi en Botrange. De kleine skipiste van Baraque Fraiture en de sleepiste is geopend. In Elsenborn zijn langlaufcentra geopend.

Later winterse neerslag

Vrijdag start de dag droog met af en toe zon. In de loop van de dag trekken winterse buien over het land. Met name in de hogere delen van het land valt sneeuw, elders is er een mix van regen, hagel en smeltende sneeuw. Het wordt 0 tot 6 graden met de hoogste waarden in het westen. Vrijdagavond komt het nog tot winterse neerslag, maar in de loop van de avond wordt het vanuit het noorden droog. De temperatuur daalt naar 0 tot -5 graden.

Rustig winterweer

Zaterdag is er een mix van zon en stapelwolken. Lokaal start de dag met nevel en mist en dan vooral in de hogere delen van het land, maar gaandeweg de dag schijnt overal geregeld de zon. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind en het wordt 2 tot 4 graden. In Hoog-België blijft het de hele dag vriezen. Het is dan ook heerlijk weer voor een wandeling of fietstocht.

Na een koude nacht met lichte tot matige vorst, op de koudste plaatsen koelt het af naar -7 graden, is het zondag eerst grijs met lokaal mist. Vooral in het westen schijnt de zon. In het oosten raakt het bewolking en in de loop van de dag kunnen sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen. In Hoog-België blijft het de hele dag vriezen, elders is het 2 tot 4 graden met de hoogste waarden in de kuststrook.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht