Kans op witte kerst nog niet verkeken

19 december 2021, 07:57

Feestdagen
Kerstboom met sneeuw op takken en blauwe kerstbal

Wie hoopt op een witte kerst mag dit jaar zeker dromen. De kans op een besneeuwd landschap is namelijk dubbel zo groot als normaal. De verwachting is wel onzeker. We krijgen namelijk óf een koud scenario met kans op winterse neerslag óf juist zachter weer dan gebruikelijk.

Dat de verschillen deze kerst zo groot kunnen zijn en er nog geen uitsluitsel is of we een witte kerst krijgen, heeft alles te maken met de grens tussen koude en zachte lucht. Die komt tijdens kerst mogelijk pal boven België te liggen. Een verschuiving van 100 kilometer kan al een verschil maken van 10 graden en regen, of 0 graden en sneeuwval. Het ziet ernaar uit dat de verwachting komende dagen nog wel onzeker blijft. Het is dus met spanning afwachten tot de kerstdagen welk scenario uitkomt. Met het meest uitgebreide weerbericht van België weet jij als eerste wanneer er meer zekerheid is op een witte kerst.

Vorig jaar was al ruim een week op voorhand duidelijk dat kerst groen zou verlopen. Uiteindelijk werd het maximaal 5,6 graden in Ukkel en dat is een hele gebruikelijke waarde voor deze tijd van het jaar. De laatste officiële witte kerst is alweer van 2010 geleden. Toen lag in Ukkel 20 centimeter sneeuw.

Winterse aanloop naar kerst

Dat de winter niet ver weg is, merken we in de aanloop naar kerst al. Zo ligt de temperatuur dinsdag en woensdag overdag dicht bij het vriespunt. Bovendien kan het ’s nachts matig vriezen met minima beneden -5 graden. Door mist en rijp kan het landschap er winters uitzien. Vanaf donderdag neemt daarnaast de kans op winterse neerslag toe, dus mogelijk zien we voor kerst al de eerste sneeuwvlokken.

Foto: Tiny Post

Author Image

Yannick Damen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht