Wintersportweer: winterinval in de maak?

19 maart 2024, 15:40

Wintersport
Kaiserwetter in de Alpenlanden. Foto: Adobe Stock / Thomas

Van winterweer is in vele dalen de laatste tijd absoluut geen sprake meer. Toch lijkt daar einde deze week verandering in te komen. Alle details over het weer de komende dagen lees je in dit artikel.

Voor perfecte condities op de pistes moet je deze dagen afreizen naar de hooggelegen skigebieden. Het is al een tijdje zeer zacht in de Alpen en komende dagen verandert daar voorlopig nog weinig aan. In de meeste dalen stijgt de temperatuur dagelijks tot ruim in de dubbele cijfers en zelfs in de nachten blijft het kwik soms boven nul. Zo is het in Sölden (1350 meter) woensdag een graad of 11 en in het Zwitserse Davos maar liefst 13 graden. Ook in de Franse skidorpen is het zacht. In de Alpe d'Huez liggen de maxima woensdag rond een graad of 12. Dit zorgt ervoor dat vele dalen al langere tijd groen zijn, zoals hieronder duidelijk te zien is in het Zillertal Arena en in Brixen im Thale.

Zeer zachte condities in het dal van Zitterzal Arena. Foto: Jeroen Elferink
Zeer zachte condities in het dal van Zitterzal Arena. Foto: Jeroen Elferink
Ook in Brixen im Thale is het in het dal weinig sneeuw te zien. Foto: Jeroen Elferink
Ook in Brixen im Thale is het in het dal weinig sneeuw te zien. Foto: Jeroen Elferink

Hogerop prima condities

De hoge temperaturen betekenen echter zeker niet dat de skicondities overal slecht zijn. Sterker nog, boven de 2000 meter zijn de omstandigheden deze dagen juist zeer goed. Het contrast met het dal en de laaggelegen skigebieden is echter zeer groot. Tot en met vrijdag staat er nauwelijks neerslag op het programma in de Alpen. Alleen donderdag kunnen aan de noordkant van de Alpen enkele (sneeuw)buien vallen. Aangezien de sneeuwvalgrens rond 2500 meter ligt, valt in de meeste gebieden echter regen. Grote hoeveelheden worden nergens verwacht. In de Franse en Italiaanse Alpen blijft het droog en ronduit zonnig. Daarmee is het goed toeven op de pistes.

Boven 1800 meter zijn de omstandigheden goed, Zillertall Arena. Foto: Jeroen Elferink
Boven 1800 meter zijn de omstandigheden goed, Zillertall Arena. Foto: Jeroen Elferink

Vrijdag opnieuw zeer zacht

Op vrijdag doet de temperatuur er nog een schepje bovenop en ligt de sneeuwvalgrens zelfs rond de 3000 meter in grote delen van de Alpen! In sommige dalen kan het kwik stijgen naar maar liefst 20 graden. Als de zon eenmaal doorbreekt is het op en top lenteweer in de dalen. In de middag zijn veel laaggelegen pistes dan ook vaak papperig en slecht van kwaliteit.

Keert de winter terug?

In het weekend volgt een vrij abrupte weersomslag waar veel wintersporters blij mee zullen zijn. Met een noordwestelijke stroming wordt namelijk beduidend koudere lucht aangevoerd richting het Alpengebied. Dit zorgt ervoor dat de sneeuwvalgrens daalt van grofweg 3000 meter op vrijdag naar slechts 800 tot 1400 meter in het weekend!

De koudere lucht gaat gepaard met talrijke sneeuwbuien die over de Alpen trekken en veel wintersportgebieden zullen zelfs tot in de dalen weer wit gaan kleuren. De meeste sneeuwval wordt verwacht aan de noordkant van de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Hier kan komend weekend enkele tientallen centimeters sneeuw vallen. In de Franse en Italiaanse Alpen blijft de sneeuwval beperkt tot hooguit enkele centimeters. De skicondities zijn komend weekend in ieder geval heel anders dan de komende dagen. Er staat veel wind en in combinatie met de lagere temperaturen en flink wat sneeuwbuien kan het ijzig koud zijn op de pistes.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht