Jupiter tijdens opklaringen goed te zien

19 augustus 2021, 07:30

Astronomie

Genoot jij de afgelopen weken ook van de vallende sterren die door de lucht schoten? Dan hebben we goed nieuws voor je, want de komende nachten is opnieuw iets moois aan de hemel te zien! De planeet Jupiter lijkt extra groot en helder en dat wil je natuurlijk zien. Of het weer ook een beetje meewerkt lees je in dit artikel.

Om Jupiter te kunnen zien moet het natuurlijk wel opklaren. Helaas hebben we al dagenlang met veel wolkenvelden te maken en dat is ook komende nacht het geval. Een lichtpuntje: tussen de wolkenvelden door klaart het af en toe op! Juist tijdens die opklaringen loont het om even naar buiten te kijken. Je moet wel snel zijn, want als er weer wolkenvelden overtrekken kan het een tijdje duren voordat Jupiter zich opnieuw toont. In de nacht naar zaterdag zijn er waarschijnlijk meer opklaringen, maar dan kan mist regionaal roet in het eten gooien.

Lees voor de meest actuele verwachting ons uitgebreide weerbericht van België!

Wat is de oppositie van Jupiter precies?

Tijdens de zogenaamde oppositie van Jupiter staan de zon, aarde en Jupiter op één lijn. Dit gebeurt vrijdag 20 augustus om ongeveer 2:30 uur. Omdat Jupiter op dat moment relatief dicht bij de aarde staat, lijkt de planeet groter en helderder dan normaal. Jupiter is met het blote oog te herkennen als een heldere ster die gedurende de nacht van oost via zuid naar west over de hemel schuift. Vlak na zonsondergang moet je dus naar het oosten kijken om Jupiter te zien, in de ochtend naar het westen. Tussen 1:00 en 3:00 uur staat de planeet het hoogst aan de horizon en is op dat moment het beste te zien.

Overigens is Jupiter niet alleen de komende nachten, maar nog een paar weken extra groot en helder. Als je de Jupiteroppositie mist, heb je de komende tijd dus nog genoeg momenten om de grootste planeet van ons zonnestelsel te spotten. Wel wordt Jupiter geleidelijk kleiner en minder helder. Bovendien verplaatst het beste kijkmoment naar de late avond. Over 399 dagen, eind september 2022, vindt de volgende oppositie van Jupiter plaats.

Jupiter nog mooier met verrekijker of sterrenkijker

Jupiter is met het blote oog te zien, maar met een verrekijker of sterrenkijker is het zicht op de grote planeet nog beter. Met een verrekijker kun je de vier grootste manen van Jupiter spotten. En met een sterrenkijker of telescoop kun je zelfs de banden van de planeet zien!

Jupiter is een zogenaamde gasreus. De planeet bestaat voor een groot deel uit gassen en bevat een vaste kern. De atmosfeer van Jupiter is zeer turbulent met hevige stormen die het oppervlak teisteren. De planeet is bekend om zijn rode vlek, een enorme orkaan die al eeuwen te zien is. Hoofdfoto: NASA / Bill Dunford

Author Image

Wouter van Bernebeek

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Astronomie-nieuws

Meer Astronomie-nieuws next-arrow-blue

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht