Taiwan en Filipijnen krijgen te maken met tyfoon Koinu

02 oktober 2023, 11:35

Orkanen
Schade in Manila na stormvloed. Foto via ANP, EPA/FRANCIS R. MALASIG

Taiwan en de Filipijnen kunnen zich de komende dagen opmaken voor de komst van tyfoon Koinu. Het systeem ligt momenteel ten oosten van de Filipijnen en ten zuidoosten van Taiwan.

De weerdiensten in de Filipijnen waarschuwen inmiddels dat Koinu in het land door zware regenval plotselinge overstromingen en aardverschuivingen kan veroorzaken.

Categorie 3 tyfoon

Momenteel is Koinu een tyfoon van categorie 3 met een gemiddelde windsnelheid rond de kern rond 195 kilometer per uur en windstoten tot zo'n 240 kilometer per uur. Koinu neemt komende 24 uur nog iets in kracht toe. De tyfoon koerst naar Taiwan en trekt mogelijk in de nacht van woensdag op donderdag of donderdagochtend over het zuiden van Taiwan.

Vervolgens zwakt Koinu naar verwachting af tot een tyfoon van de eerste categorie. Tegen de bergen van Taiwan kan in een paar dagen tot zo'n 800 millimeter regen vallen. In de hoofdstad Taipei valt tot en met zaterdag zo'n 200 millimeter.

Lees ook: wat is een orkaan of tyfoon en hoe ontstaat het?

Koinu mogelijk ook naar China

Koinu kan mogelijk in het weekend ook nog aan land komen in China. Dat zal zeer waarschijnlijk niet meer als tyfoon zijn, maar als tropische storm.

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht