Koudste Franse dorp heeft eerste vorstvrije oktober in 140 jaar

02 november 2022, 16:00

Bevroren struik. Foto ANP/EPA/Darek Delmanowicz POLAND OUT

Het dorpje Mouthe, dat officieel de naam mag dragen van koudste dorp van Frankrijk, meldt dat het in oktober voor het eerst in ruim 140 jaar niet heeft gevroren.

Mouthe ligt op een hoogte tussen 930 meter en 1450 meter in het Jura-gebergte, in het oosten van Frankrijk bij de Zwitserse grens. Het dorpje ligt op de bodem van een vallei tussen twee bergketens, waardoor de koude lucht er blijft hangen. Het microklimaat dat wordt gevormd door de bijzondere ligging leverde het dorpje de titel op van koudste dorpje van Frankrijk: op 13 januari 1968 zakte de temperatuur er tot -36,7 graden. Volgens onofficiële metingen vroor het in januari 1985 zelfs 41 graden.

Gemiddeld komt het in Mouthe in oktober op achttien dagen voor dat de temperatuur op of onder het vriespunt ligt. Vorige maand was het voor het eerst sinds het begin van de metingen in 1880 dat het niet vroor in Mouthe, aldus een meteoroloog van Météo-France op Twitter. In heel Frankrijk verliep oktober overigens uitzonderlijk warm: zo werd het in de laatste week van oktober nog 31 graden in het zuidwesten en 23 tot 26 graden in het noorden van Frankrijk.

Heel lang zal het niet meer duren totdat het wel gaat vriezen. Komend weekend worden namelijk temperaturen onder het vriespunt verwacht.

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

ANP/Meteovista

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht