Kans op hooikoorts neemt toe: berkenpollenseizoen begint

02 april 2023, 07:14

Bloeiende berk. Foto: Arnold van Vliet.

Hoewel het weer vaak nog niet een lentegevoel opwekt zet de lente in de natuur wel door. Door de toenemende daglengte lopen steeds meer bomen en struiken uit. Nu is het de beurt aan de berk en daarmee breekt het berkenpollenseizoen aan.

Heb jij last van een berkenpollenallergie? Dan is het tijd om je voor te bereiden op het berkenpollenseizoen dat nu gaat beginnen. Wacht niet tot je klachten krijgt, maar start tijdig met je hooikoortsmedicatie en lees onze tips om je klachten te verminderen. In aanloop naar Pasen komen de eerste berken op steeds meer plaatsen tot bloei. Daar komt bij dat het vaak droog en vrij zonnig weer is, waardoor de kans op hooikoortsklachten toe neemt.

De hoeveelheid pollen in de lucht neemt door het overwegend droge weer steeds verder toe. Door de zonneschijn komen steeds meer katjes van de berken tot bloei en daardoor wordt meer pollen verspreid. Het verschil in de ontwikkeling kan van boom tot boom flink verschillen. Zo kan de ene boom beginnen met slechts een enkel bloeiend katje, terwijl een andere boom veel sneller massaal in bloei komt.

Als jij erg gevoelig bent voor het pollen van de berk kunnen lage hoeveelheden berkenpollen al klachten veroorzaken. Het pollen van de berk is sterk allergeen en veroorzaakt tijdens de piekperiode bij ruim een half miljoen Belgen klachten.

De situatie kun je komende tijd volgen in ons hooikoortsweerbericht.

Bloeiende berk. Foto: AdobeStock / ironstuffy.
Bloeiende berk. Foto: AdobeStock / ironstuffy.

Wanneer start het graspollenseizoen?

Halverwege april zal het berkenpollenseizoen waarschijnlijk zijn piek bereiken. Dit is het moment dat je (bij droog weer) de meeste klachten kunt verwachten. Naast de berk bloeien ook de iepen, populieren, essen, wilgen en de haagbeuken. Het pollen van deze bomen is licht allergeen en veroorzaakt bij veel minder mensen klachten. Eiken en beuken(hagen) komen later in april en in mei als laatste boomsoorten tot bloei. Ook deze veroorzaken geen of weinig allergieklachten.

Ben jij niet allergisch voor bomen, maar heb je wel een graspollenallergie? Dan hoef je tijdens Pasen nog geen rekening te houden met hooikoorts. Naar verwachting zal het graspollenseizoen in de tweede helft van april beginnen. Als eerste komen dan vaak grassoorten zoals de grote vossenstaart tot bloei en daardoor kunnen lokaal wat eerste klachten ontstaan.

De grote vossenstaart. Foto: AS / Lukeriya
De grote vossenstaart. Foto: AS / Lukeriya

Dit jaar is er, na de natte maart, voldoende bodemvocht aanwezig en wordt ook vrij zonnig aprilweer verwacht. Dit zal de groei en bloei van het gras stimuleren. De massale bloei van het gras begint normaal gesproken eind april of begin mei. In mei en juni ondervinden een miljoen Belgen hooikoortsklachten.

Hooikoorts heeft ook invloed op jouw nachtrust. Daarom hebben we ook tips voor jou om ondanks hooikoorts goed te slapen.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht