Nacht naar zaterdag vallende sterren kijken

20 april 2022, 15:25

Astronomie
Vallende sterren. Foto: Adobe Stock / Belish

Komende nachten zijn er extra vallende sterren doordat meteorenzwerm Lyriden onze planeet passeert. Vallende sterren van de Lyriden zijn vaak erg mooi. De beste kijknacht is de nacht van vrijdag naar zaterdag. Hoeveel, hoe laat en waar je moet kijken lees je in dit artikel.

Een meteorenzwerm bestaat uit stukjes ruimtesteen. Zodra zo’n steen onze atmosfeer binnendringt en een lichtspoor veroorzaakt is sprake van een meteoroïde. In de volksmond worden dit vallende sterren genoemd. Een meteoroïde die het aardoppervlak weet te bereiken noemen we een meteoriet.

Vallende sterren van de Lyriden komen met bijzonder hoge snelheid onze atmosfeer binnen. Gemiddeld ligt de snelheid op maar liefst 170.000 km/uur! Ze zijn vaak zeer helder en vertonen soms vuurbollen.

Meteoriet. Foto: Adobe Stock / Vladimir
Meteoriet. Foto: Adobe Stock / Vladimir

Het beste kijkmoment en de kijkrichting

De komende vijf nachten zijn er extra vallende sterren. De nacht met de meeste vallende sterren is de nacht van vrijdag naar zaterdag. Het aantal vallende sterren veroorzaakt door de Lyriden is dan zo’n 8 per uur en als je de ‘gewone’ vallende sterren meetelt kom je uit tussen 12 en 19 vallende sterren per uur.

Het is al eind april en de nachten zijn relatief kort. Gedurende de nacht komt de radiant, dit is het punt in de atmosfeer waaruit de vallende sterren lijken te komen, hoger aan de hemel. Hierdoor neemt de zichtbaarheid toe, maar rond 4:05 uur komt de maan op en die gaat al vrij snel veel licht geven dat kan storen.

De beste kijkperiode is daardoor voor en rond ‘maansopkomst’ en dus ongeveer van 3:00 tot 4:30 uur. Je kijkt dan richting het zuidoosten en behoorlijk hoog (rond 60 graden, waarbij 0 graden de horizon is en 90 graden recht omhoog). Het aantal met het blote oog goed zichtbare vallende steren ligt in deze periode rond 16 per uur. Vanaf 5:45 uur begint het al te schemeren en verdwijnt de kans op het zien van vallende sterren snel.

Is het gunstig weer?

Het belangrijkste weerelement voor het spotten van vallende sterren is natuurlijk de bewolking. De verwachting ziet er wat dat betreft gunstig uit. In de nacht naar zaterdag zal het niet helemaal onbewolkt zijn, maar er zijn wel brede opklaringen. Echt koud is het niet, want de temperatuur ligt midden in de nacht rond 10 graden. In de Ardennen is het met een graad of 7 wat kouder. De wind is matig van kracht. Hou de actuele weersverwachting in de gaten in ons uitgebreide weerbericht.

Tijdens de nacht van donderdag naar vrijdag en de nacht van zaterdag naar zondag is er waarschijnlijk meer bewolking aanwezig. Ook is het aantal vallende sterren, met maximaal zo'n 12 per uur, lager.

Ga je er op uit trek dan warme kleding aan. Omdat je tijdens het sterrenkijken niet veel beweegt is 10 graden en een matig windje gevoelsmatig toch behoorlijk koud. Een warme winterjas is zeker geen overbodige luxe. Om rustig te kunnen kijken en gemakkelijk vrij hoog naar boven te kijken is het meenemen van een ligstoel ook aan te raden.

Meer tips over buiten vallende sterren kijken lees je in: kijktips voor het zien van vallende sterren

Author Image

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht