Grote temperatuurverschillen in Europa

22 november 2022, 12:10

Grote verschillen in Europa. Foto: ANP/EPA/ACHILLEAS CHIRAS

De afgelopen dagen waren er grote temperatuurverschillen in Europa. Waar het in landen rond de Middellandse Zee ongebruikelijk warm was, was het in het noorden van Europa juist erg koud.

In Griekenland en het zuiden van Italië werden maximumtemperaturen tot 26 graden waargenomen op vrijdag, ongeveer 7 graden boven het novembergemiddelde. In het weekend lag de temperatuur in Polen, Tsjechië en delen van Duitsland tot 10 graden onder het gemiddelde. Gedurende de dag lag de temperatuur veelal onder het vriespunt en in de nacht daalde de temperatuur tot -10 graden.

De warmte uit het Middellandse Zeegebied trok richting het noordoosten, naar het zuiden en oosten van Oekraïne en het zuidwesten van Rusland. Temperaturen in die regio's kwamen rond de 20 graden uit, terwijl noordelijke en westelijke delen van Oekraïne juist onder invloed waren van koude lucht, waardoor temperaturen ruim onder het vriespunt kwamen.

De komende dagen zal een groot deel rond de Middellandse Zee koeler en steeds onstuimiger worden, met op sommige plaatsen waarschijnlijk zware regen. Voor delen van Italië, Kroatië en Montenegro zijn weerwaarschuwingen van kracht in verband met harde wind en hevige regen. Gebieden rondom de Adriatische Zee kunnen te maken krijgen met meer dan 60 millimeter regen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht