Laatste sterrenregen van het jaar amper zichtbaar

22 december 2022, 07:30

Astronomie
Vallende sterren. Foto: Adobe Stock / Marco

Lees in dit artikel of we de vallende sterren van de Ursiden nog te zien krijgen.

Komende nacht hebben we te maken met meteorenzwerm Ursiden, de laatste sterrenregen van dit jaar. Deze sterrenregen heeft een korte piek en is daardoor slechts één nacht goed zichtbaar. Om deze vallende sterren te zien zijn we nog afhankelijker van het weer in een korte periode, er is geen herkansing.

Het hoogtepunt van de Ursiden valt komende nacht om 06:30 uur. In totaal kunnen zo’n 15 tot 20 meteoren per uur in onze dampkring terechtkomen. Deze lijken uit een punt aan de noordoostelijke hemel te komen. De maan is dan nog onder en zal dus niet storen. Alleen is er zo veel bewolking dat de vallende sterren waarschijnlijk niet te zien zijn.

Begin januari veel meer vallende sterren

De volgende sterrenregen laat niet lang op zich wachten. Op 4 januari bereikt meteorenzwerm Boötiden zijn maximum met in totaal 70 tot 90 vallende sterren per uur. Doordat het maanlicht stoort zullen de zwakkere meteoren niet te zien zijn. Ook de nachten voor het maximum kunnen we tientallen vallende sterren per uur verwachten, dus de kans dat die sterrenregen zichtbaar wordt is veel groter dan komende nacht als het helder zou zijn.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht