'Levensbedreigende' sneeuwstorm belemmert veel reizigers in VS

22 december 2022, 14:21

Foto: ANP / EPA / Matt Campbell

Het Amerikaanse weerbureau National Weather Service (NWS) blijft inwoners in veel staten waarschuwen voor de gigantische winterstorm die deze dagen voor veel overlast onderweg kan zorgen. De temperatuur kan tot ver onder het vriespunt zakken en in bepaalde delen van het land wordt tientallen centimeters sneeuw in combinatie met ijskoude en levensgevaarlijke windstoten verwacht.

"Dit is geen gemiddeld koufront, aangezien temperaturen in een paar uur 7 graden kunnen zakken", waarschuwt de NWS. Vrijdag kunnen er volgens het weerbureau in het oosten van het land recordlage temperaturen worden genoteerd als gevolg van de winterstorm. "Bereid je voor op extreme kou en zorg dat dieren en vee die buiten staan genoeg onderdak hebben."

Naast de koude luchttemperatuur, kan het door ijskoude windstoten voor het gevoel nog eens extra koud aanvoelen. Volgens de NWS kan de gevoelstemperatuur tot maar liefst -50 graden zaken in delen van de High Plains. "Dit soort kou kan binnen een paar minuten zorgen voor bevriezing van de blootgestelde huid", aldus het weerbureau.

Levensbedreigend reizen

De combinatie van sneeuw en harde wind veroorzaakt bovendien "extreem gevaarlijke" omstandigheden voor reizigers op de weg en in de lucht. Vrijdag gaat de kerstvakantie van start en dan zullen er tot en met 2 januari naar schatting 112 miljoen mensen grotere afstanden van 80 kilometer of meer afleggen. Het overgrote merendeel daarvan, 102 miljoen, zal die reis per auto afleggen. Het Amerikaanse transportorgaan verwacht dat het donderdag al goed druk wordt, vergelijkbaar met hoe het voor de uitbraak van de coronapandemie was.

Luchtvaartmaatschappijen waarschuwen reizigers bovendien dat zij rekening moeten houden met vertraagde of geannuleerde vluchten als gevolg van de winterstorm.

In diverse Amerikaanse steden wordt de winterstorm als een "levensbedreigend" weerfenomeen gezien. In Buffalo (New York) wordt het gezien als een storm die maar "eens per generatie" voorkomt. Meteorologen in Minneapolis (Minnesota) waarschuwen inwoners dat het om een "levensbedreigend" fenomeen gaat dat zeer serieus genomen moet worden. In Denver (Colorado) zakt de temperatuur donderdag naar -27 graden en is daarom er een stadion geopend waar mensen naartoe kunnen om weer op te warmen.

Lees ook: Waarschuwing voor vallende leguanen in Florida om kou

ANP

ANP