Winterstorm Olive brengt extreme sneeuwval en kou in VS

22 februari 2023, 10:30

Sneeuw
Hevig winterweer in Buffalo, NY, 24 december 2022. Foto: ANP/EPA/JALEN WRIGHT

Een winterstorm die de naam Olive heeft gekregen raast deze week over het noorden van de Verenigde Staten. Sneeuwstormen die mogelijk een record aan sneeuwval opleveren en extreme kou kunnen daarbij voor problemen op de weg en voor het vliegverkeer zorgen.

Eerder deze maand stortte de poolwervel in, waardoor erg koude lucht vanuit het Noordpoolgebied en Canada zich over het noorden van de VS verspreidt. Langs dit koufront, dat zich uitstrekt van de westkust tot de oostkust, heeft storm Olive zich ontwikkeld. Die zorgt in het Midden-Westen en rond de Grote Meren voor lange perioden met hevige sneeuwval. Vanwege sneeuwverstuivingen en stuifsneeuw zal reizen op sommige plaatsen moeilijk tot onmogelijk zijn.

De National Weather Service (NWS) heeft waarschuwingen uitgegeven voor een groot deel van het westen en het noorden van de VS. Tot donderdag wordt er op sommige plaatsen ruim 60 centimeter sneeuw en windsnelheden tot 100 kilometer per uur verwacht. Op veel plekken zal de gevoelstemperatuur dalen tot onder de -30 graden, waardoor blootgestelde huid in slechts 15 minuten kan bevriezen, waarschuwen meteorologen.

Record

In Minneapolis wordt tot ruim 50 centimeter sneeuw verwacht. Dat zou voor de stad in het Midden-Westen, die bekendstaat om de strenge winters, een record opleveren voor een februaristorm. Vanwege de storm zijn sinds dinsdagmiddag al meer dan 1300 vluchten in de VS vertraagd of geannuleerd.

Terwijl een groot deel van de VS de komende dagen worstelt met het winterweer worden in het zuiden van de VS juist hoge temperaturen verwacht. Zo kan het in Orlando 32 graden worden, terwijl het kwik in Billings in Montana daalt naar -27 graden, aldus de NWS.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht