Tijdelijk kouder aan begin zomertijd

22 maart 2023, 08:15

Wandelen met de hond op een vrij zonnige dag in maart, maar de dikke jas is nog wel nodig

Het ingaan van de zomertijd kost ons een uur nachtrust, maar daar staat tegenover dat de dagen steeds langer worden en dat de lente langzaam vordert. Tijdens de eerste dagen met zomertijd wordt het tijdelijk kouder. Lees was we allemaal kunnen verwachten.

Bewolkt, zacht en regenachtig weer maakt zondag plaats voor een koude noordwestenwind. De temperatuur gaat omlaag en ook het weerbeeld verandert. Zondag is het 6 tot 11 graden en na het weekend is het in de middag 4 tot 9 graden. Regenachtig weer met eindeloze wolkenvelden maken plaats voor buien en droge perioden. Met de temperatuurdaling kunnen de buien ook winters worden met een mix van regen, smeltende sneeuw of hagel. Vooral het oosten van het land maakt kans op deze buien. Mogelijk blijft het in het westen vaker droog.

Lage gevoelstemperatuur

’s Nachts daalt de temperatuur naar 1 tot 4 graden en tijdens heldere perioden kan het tot vorst komen. Vooral na zo’n koude nacht ligt de gevoelstemperatuur in de ochtend nog een tijd onder nul.

Het koudere weer heeft ook voordelen, want we krijgen de zon wat vaker te zien. De lagere temperatuur is ook gunstig voor hooikoortspatiënten. Het bloeiseizoen van de berk gaat bijna beginnen en warm en zonnig weer kan de bloei vervroegen. Nu lijkt dat niet te gebeuren en een noordwestenwind is vooral aan de kust vrij schoon.

Laagstaande zon

Met het verzetten van de klok krijgt het verkeer in de ochtendspits opeens meer te maken met een laagstaande zon en de avondspits juist niet. Halverwege de week valt de temperatuur een paar graden hoger uit en hebben we normale waarden van 9 tot 13 graden en mogelijk wordt het nog iets warmer. Het blijft wisselvallig, maar uit de buien valt dan alleen regen.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht