Weekend weer: veel zon, maar aanhoudend te koud voor de tijd van het jaar

22 april 2021, 15:55

In het laatste weekend van april schijnt de zon flink. Dat is maar goed ook, want de komende dagen wordt met een noordelijke wind nog altijd vrij koude lucht aangevoerd. De temperatuur stijgt naar waarden tussen 11 en 16 graden. De matige noordenwind maakt het voor het gevoel, zeker in de schaduw, fris.

Vrijdag schijnt de zon flink. Het is overal droog en met maxima van 11-13 graden aan zee en in Hoog-België en 13 tot 15, in de Kempen lokaal 16 graden is het wat kouder dan gebruikelijk in de laatste fase van april. Temperaturen van 13 tot 18 graden zijn heel normaal volgens het klimatologische gemiddelde.

Ook in het weekend schijnt de zon flink. Toch trekken ook wolkenvelden over het land die de zon soms hinderen. Als de zon een tijdje achter de wolken verdwijnt voelt het frisjes aan, maar zodra de krachtige aprilzon weer uitbundig schijnt is het in de zon en uit de wind goed toeven. De temperatuur stijgt zaterdag naar 12 tot 16 graden, zondag wordt het maximaal 11 tot 14 graden.

Het is dan ook prima weer voor een wandeling of fietstocht en zeker ook in de tuin of op het balkon. Let echter wel op de zonkracht. Die bedraagt dit weekend tijdens de middaguren zonkracht 5. Dat betekent dat de onbeschermde huid na ongeveer 20 minuten kan verbranden. Smeer je dus goed in als je naar buiten gaat.

Vorst bij de plantjes
Foto: Rob Beckers

Foto: Rob Beckers

Koude nachten

Met een noordelijke wind wordt koude lucht aangevoerd en dat merken we niet alleen overdag, maar zeker ook in de nacht. De temperatuur daalt naar waarden dicht bij het vriespunt en in de Ardennen en Hoge Venen kan het licht vriezen met minima tot onder het vriespunt. Vorstgevoelige plantjes kunnen het best worden afgedekt of worden binnengehaald.

Ook na het weekend blijft het tot koud voor de tijd van het jaar. Wel schijnt de eerste dagen van de week de zon flink. Pas later in de week neemt de kans op een bui toe. De details lees je in het uitgebreide weerbericht voor België.

Foto: Ben Saanen

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook