Graspollenseizoen begonnen

22 april 2022, 07:54

Hooikoortsklachten nemen flink toe vanaf volgende week. Foto: AdobeStock / BillionPhotos.com

Afgelopen week zijn de eerste grassoorten tot bloei gekomen en daarmee is het graspollenseizoen begonnen. Komende tijd blijft het overwegend droog, waardoor mensen met een graspollenallergie steeds meer overlast kunnen ervaren. Ook bloeiende berken veroorzaken momenteel nog hooikoortsklachten.

Door het zonnige en vrij warme aprilweer van de afgelopen weken is het gras snel gegroeid en zijn de eerste grassoorten afgelopen tijd tot bloei gekomen. In de eerste helft van april is veel neerslag gevallen, waardoor het gras profiteert van voldoende bodemvocht.

Steeds meer grassen zullen komende weken tot bloei komen. De piekperiode van het graspollenseizoen wordt verwacht in de tweede helft van mei en in juni. Ook kruiden, zoals de zuring en de weegbree kunnen dan bij sommige mensen hooikoortsklachten veroorzaken. In juli bloeit er nog altijd een aantal grassoorten en in de tweede helft van juli kan de bijvoet behoorlijk wat allergische klachten teweegbrengen.

Tot en met de eerste week van mei kunnen ook bloeiende berken nog allergische reacties veroorzaken. Daarna is het boompollenseizoen voorbij.

Hoeveelheid pollen in de lucht stijgt door overwegend droog weer

Het weerbeeld is volgens onze verwachting niet meer zo zonnig als afgelopen week, maar het grootste deel van de tijd is het droog met nog altijd zonnige perioden. Vanaf dit weekend is wel kans op lokale buien, die voor tijdelijke verlichting van de hooikoortssituatie kunnen zorgen. Maar de wind kan al snel pollen uit de omgeving aanvoeren.

Op de stranden is de lucht in de eerste helft van volgende week pollenvrij en ook in de gebieden achter de duinen zit wat minder pollen in de lucht. Dit komt doordat dan een frisse noordenwind schone zeelucht aanvoert. Later draait de wind waarschijnlijk weer meer naar het noordoosten en wordt het bovendien ook weer iets warmer.

Tips tegen hooikoorts

Hieronder enkele tips om de klachten te verminderen:

  • Blijf op de hoogte van de kans op klachten via ons hooikoortsweerbericht

  • Gebruik op tijd (preventief) je hooikoortsmedicatie.

  • Douchen voor je naar bed gaat om pollen uit je haar te wassen en jouw kussen schoon te houden.

  • Was je kleding regelmatig en droog deze niet in de buitenlucht.

  • Houd ramen en deuren gesloten of gebruik pollenwerende horren.

  • Smeer vaseline aan de binnenkant van je neus, zodat de stuifmeelkorreltjes in de vaseline blijven kleven en niet op je slijmvliezen terecht komen. Ook rondom je ogen kan vaseline helpen.

  • Gebruik een (zonne)bril. Hierdoor komt het stuifmeel minder makkelijk in je ogen.

  • Vermijd lichamelijk inspannende activiteiten in de buitenlucht.

  • Kies de juiste planten in je tuin. Vermijdt planten waar jij last van hebt.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht