Meteovista
Meteovista
  sneeuw in de Alpen

  Komende dagen fraai wintersportweer in de Alpen

  Aangemaakt: 23 jan 2020, 07:14 uur

  In de Alpen is het tot en met begin volgende week heerlijk wintersportweer met veel zon. Boven het zuiden van de Franse Alpen komt wat meer bewolking voor. In de loop van volgende week nemen de neerslagkansen vanuit het noordwesten toe. Waarschijnlijk valt er dinsdag en woensdag in de Franse Alpen en de noordelijke delen van Zwitserland en Oostenrijk sneeuw. Daarna wordt het mogelijk zachter met in de dalen ook regen. 

  In Oostenrijk was het afgelopen dagen volop zonnig en komende dagen blijft dit ook zo. Overdag dooit het in de meeste wintersportoorden een aantal uur licht. In de nachten en ochtenden vriest het overal en kunnen pistes weer geprepareerd worden. Er is weinig wind en zeker tot en met maandag is het heerlijk wintersportweer.

  Er ligt voldoende sneeuw, al ligt er wel veel minder dan vorig jaar. Toen lag er eind januari regionaal 3-4 meter sneeuw. Momenteel ligt bijvoorbeeld in Skicircus Saalbach Hinterglemm 30-120 cm.

  Zuiden Franse Alpen dit weekend een vlokje

  In de Franse Alpen is de verwachting voor komende dagen vergelijkbaar. In de zuidelijke helft komt wat meer bewolking voor en lokaal kan dit weekend een beetje sneeuw vallen. Dit geldt overigens ook voor de Italiaanse Alpen. In het algemeen gaat het echter om hooguit een paar centimeter.

  In Les Trois Vallées (Val-Thorens) ligt 167-217 cm sneeuw op de pistes. In Paradiski (La Plagne) ligt 200 centimeter op de hoogte pistes en circa 20 centimeter in het dal (rond 1200 meter).

  Extreem veel sneeuw oostelijke Pyreneeën

  Storm Gloria, die veel overlast in het oosten van Spanje veroorzaakte, bracht dinsdag en woensdag zeer veel sneeuw naar de Pyreneeën. Vooral in de oostelijke delen viel hoog in de bergen op veel plaatsen meer dan een meter verse sneeuw. Ook vandaag valt regionaal nog 20-40 centimeter sneeuw. Mogelijk kan de sneeuw een beetje bruin van kleur zijn door stof en fijn zand vanuit de Sahara. Vanaf morgen is het overwegend droog.

  Foto: ANP

  Door: Johnny Willemsen