Azië: zware sneeuwval Japan, kouderecord China

23 januari 2023, 12:39

Sneeuw in Japan. Foto: ANP/EPA/FRANCK ROBICHON

Japan kan de komende dagen bakken met sneeuw tegemoet zien. De lokale meteorologische dienst heeft mensen opgeroepen voorbereidingen te treffen met het oog op de sneeuw en lage temperaturen die vanaf dinsdag worden verwacht. In China is een nieuwe kouderecord gevestigd.

Maandag valt in de noordelijke delen van Japan al sneeuw. Van dinsdag tot en met donderdag stroomt koude lucht over het noorden en westen van Japan. Naar verwachting levert dat aan de noord- en westkust aan de Japanse zee hevige sneeuw en sneeuwstormen op. Tot en met woensdag wordt tot 100 centimeter sneeuw verwacht in de regio Hokuriku. Ook in onder meer de regio's Tohoku (tot 80 centimeter) en Chugoku (tot 70 centimeter) wordt veel sneeuw verwacht.

De temperaturen dalen woensdag tot -13 graden in Sapporo, -9 graden in Nagano en -6 graden in Sendai. In de hoofdstad Tokio wordt het ongeveer -3 graden. De weersomstandigheden kunnen voor problemen op de weg en stroomuitval zorgen. Bewoners van gebieden waar hevige sneeuw wordt verwacht worden opgeroepen zo veel mogelijk thuis te blijven.

Nieuw kouderecord in meest noordelijke stad China

In China is een nieuw kouderecord gevestigd. In Mohe, de meest noordelijk gelegen stad in China, daalde het kwik naar -53 graden.

Daarmee is het oude record na ruim vijftig jaar verbroken. In 1969 werd het -52,3 graden in de stad, die aan de grens met Rusland ligt. Het is inmiddels al drie dagen op rij kouder dan -50 graden in Mohe.

Kou is voor Mohe niet heel uitzonderlijk. De plaats heeft acht maanden in het jaar te maken met sneeuw en ijs en de gemiddelde jaartemperatuur ligt rond -3 graden.

ANP

ANP