Hoogste waarschuwing van kracht in Chinese provincie Guangdong

23 april 2024, 13:30

Overstromingen
Overstromingen in Guangdong, Zuid-China, april 2024. Foto via ANP / AFP/STR

De autoriteiten in de Chinese provincie Guangdong hebben de hoogste waarschuwing afgegeven om zware regenval en grootschalige overstromingen. In het zuiden van China zijn inmiddels meer dan 100.000 mensen geëvacueerd.

In de afgelopen dagen werd Guangdong getroffen door stortregens. Daardoor zijn rivieren buiten hun oevers getreden en gebieden overstroomd. Staatspersbureau Xinhua stelde dat al meer dan 110.000 inwoners van Guangdong waren geëvacueerd sinds de buien in het weekend begonnen. Volgens staatsmedia zijn er tot nu toe vier mensen overleden en worden tien mensen vermist.

Dinsdag krijgt de miljoenenstad Shenzhen te maken met zeer zware stortbuien. Daardoor is het risico op overstromingen zeer hoog, aldus de weerdiensten. Volgens de autoriteiten zal de hevige regen in Shenzhen de komende uren nog aanhouden. De bevolking wordt opgeroepen om maatregelen te nemen en weg te blijven van lager gelegen gebieden die snel overstromen.

Vaker extreem weer

Volgens wetenschappers komt extreem weer vaker voor door klimaatverandering. De afgelopen jaren werd China getroffen door ernstige overstromingen, droogte en recordhitte. Afgelopen september kreeg Shenzhen te maken met de zwaarste regenval sinds 1952. In het nabijgelegen Hongkong was toen sprake van de hevigste regen in bijna 140 jaar.

Lees al ons nieuws over overstromingen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht