Kunnen we morgen de zonsverduistering zien?

24 oktober 2022, 07:45

Een verrekijker is een hulpmiddel om de zonsverduistering veilig te kunnen bekijken op papier. Foto: Adobe Stock / soupstock

Dinsdag is het zo ver en kan in België een gedeeltelijke zonsverduistering waargenomen worden. Krijgen we dit daadwerkelijk te zien of gooit bewolking roet in het eten? Lees hieronder of veel wolkenvelden worden verwacht.

De maan schuift morgen, dinsdag 25 oktober, voor korte tijd tussen de zon en de aarde door en hierdoor lijkt het net alsof een hap uit de zon wordt genomen. De gedeeltelijke zonsverduistering begint om precies te zijn om 11:09 uur en eindigt om 13:01 uur. Het allerbeste moment om te gaan kijken is tijdens het hoogtepunt van de verduistering, namelijk om 12:04 uur.

In de onderstaande animatie is te zien dat precies rond het middaguur de grootste 'hap' uit de zon wordt genomen. Op dat moment wordt in België zo'n 22% van de zon afgeschermd door de maan. In delen van Rusland zorgt de maan ervoor dat de zon zelfs voor 82% schuil gaat. Op geen enkele plaats op aarde is deze keer een volledige zonsverduistering te zien.

De gedeeltelijke zonsverduistering van 25 oktober 2022.
De gedeeltelijke zonsverduistering van 25 oktober 2022.

Dit is het weerbeeld tijdens de zonsverduistering

Na een onbestendige maandag stabiliseert het weer dinsdag en de kans op buien neemt steeds verder af. Een strakblauwe lucht is helaas niet aan de orde en we moeten wel rekening houden met lage wolkenvelden en ook enkele hoge, dunne wolkensluiers die over het land schuiven. Toch zijn er zeker lichtpuntjes te benoemen in de vorm van opklaringen die al voor het middaguur verschijnen. Hierdoor is de kans behoorlijk groot om rond het middaguur toch enige tijd goed zicht te krijgen op de zon. Al met al dus redelijk gunstige vooruitzichten!

De laatste updates van de verwachte hoeveelheid bewolking vind je in ons uitgebreide weerbericht.

Check deze handige tip als je wilt gaan kijken!

Kijk nooit direct in de zon, want dit kan permanente oogschade opleveren. Een eclips-bril is speciaal ontworpen om wel veilig naar te zon te kunnen kijken, maar er zijn ook trucjes waarbij je deze bril niet per se nodig hebt. Bijvoorbeeld door een vergiet te gebruiken.

Zo kun je de zonsverduistering veilig zien.
Zo kun je de zonsverduistering veilig zien.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht